A portugálok

Nemzetkarakterológiai kutatásaink már régebben kimutatták, hogy könnyen zsákutcába szaladhatunk az olyan kijelentésekkel, mint „Európa legalja”. Mert akkor ugye mit mondunk majd a következő népre, amely ugyancsak rászolgál a hasonló jelzőre? Nos, a portugálok ettől függetlenül ostromolják az említett dicső helyezést, főleg ha teljesen igazolható történelmi szempontok alapján a Dráva, a Kárpátok és a Bug mentén húzzuk meg Európa határát. Mi ugyanis még megannyi csalódás után is tudunk hinni abban, hogy Európa nem egy pöcegödör, amelybe bárki csak úgy kedvére belepottyanhat, hanem egy kulturális magaslat, amelynek a megmászásához legalább némi erőfeszítésre szükség van. Amellett, hogy a portugálok valahol a domboldalban tanyáznak, mégiscsak szükség van rájuk, hiszen magyarként mégsem akarhatjuk, hogy a szlovákok legyenek Európa legalja. Ez valami olyasmi, mint amikor a nagypolgár nem akarja, hogy az ő cselédje legyen a legcikibb.

Az alkalmazott nemzetkarakterológia számára tulajdonképpen jutalomjátékot jelentenek a fölösleges tölteléknépek. Ezek rendre valami fatális véletlen folytán jöttek, sőt félő, hogy jönnek létre, és még a legvállalhatóbb eset az, amikor az alapítói igazából nem is így gondolták, csak hát ez lett belőle. Persze egy darabig viccesek az efféle „nemzetek”, hiszen a portugál koszosabb a spanyolnál, a holland rondábban ugat a németnél, az ukrán meg egyszerre fafejűbb a lengyelnél és bárgyúbb az orosznál, de egy szint fölött már nehéz szükségüket érezni. A különböző, múltbeli politikai felfordulásoknak köszönhető tehát, hogy ma nem lehet három csoportban lebonyolítani az európai vb-selejtezőket, pedig micsoda gyönyörködtető, letisztult egyszerűség lenne!

A TÖRTÉNELEM EGYIK MELLÉKÚTJÁRÓL NYÍLÓ FÖLDÚTRÓL ÉRKEZTEK

Az Ibériai-félsziget egy érdekes hely, hiszen arrafelé mindig is nagy volt a jövés-menés és a keveredés, amiből jó és kevésbé jó dolgok is kisültek. Ezekben a dolgokban az a közös, hogy a portugálok általában kimaradtak belőlük. A bármiféle komolyabb önszerveződésre képtelen ibér őslakosságot (ez adja a mai portugál nemzet testét) elég simán darálták be a hőzöngő latinok (ez pedig a lelkét); ezzel jött létre a római uralom alatt álló Hispania, amelynek egy meglehetősen félreeső és jelentéktelen szeglete lett a mai Portugália helyén fekvő Lusitania. Végülis ennek köszönhetik a nyelvüket, meg azt, hogy nekik is van olyan sportújságírósan modoros nevük, mint a svájciaknak, illetve a belgáknak, akik viszont olyannyira nem léteznek, hogy a modoros sportújságírói megnevezésük a hivatalos nevük is egyben. Aztán ezt a remek kis Lusitaniát laza csuklómozdulattal döntötték romba és rabszolgaságba a gót ősemberek, majd őket hamarosan az arabok takarították el, az ő civilizációteremtő képességeikkel kapcsolatban viszont nem táplálunk illúziókat. A középkori, virágzó arab civilizáció pontosan addig tartott, ameddig még valamelyest érvényesült az általuk leigázottak görög és latin kultúrhatása, de a helyét már fokozatosan vette át a ma bármelyik arab turistaparadicsomban látható, keleties bazárhangulatnak becézett bűzlő romosodás. Ám Portugália története igazából nem Lusitaniában kezdődik, de senki nem számítson olyan dicsőséges vándorlásra és honfoglalás-történetre se, amilyenünk nekünk van! A dolog valahogy sokkal inkább emlékeztet a dákoromán mesére. Legalább valahol tényleg megvalósult.

Az Ibériai-félszigetnek van egy, még a mai Portugáliánál is félreesőbb és jelentéktelenebb része: a mai Spanyolország északnyugati szeglete. Na, ott van a portugálság fészke, ami valójában persze másnak a fészke, és ez a dicsőséges és büszke nép csak valami zavaros mellékágon jött onnan. A később Kasztília, majd ennek révén spanyol uralom alá került León egyike volt a félsziget északi hegyei közt meghúzódó törpe államkezdeményeknek, amelyekben a gót és szvév származású nemesség próbálta hadra fogni a helyi latinokat a polgárháború izgalmában egymást ölő arabok ellen. Portucale grófság csak Kasztília egy darabkája volt, aztán az egyik hanyag király a vejére bízta, az unoka pedig már portugál színekben rázta az öklét Kasztília ellen, heves gesztikulálás közepette.

Ez a kiabálva gesztikulálás olyan dolog, ami a mediterráneumban az élet minden területét kitölti, csak egyszer beszélgetésnek, másszor bulizásnak, olykor pedig háborúnak nevezik. Természetesen soha nem hal meg senki, legfeljebb szívrohamban.

Lisszabon igazi pezsgő, modern világváros

HA NEM MEGY, FOGD RÁ A SZOMSZÉDRA!

A dicsőséggel teli megalakulást gyors terjeszkedés követte, az új államalakulat a többi spanyol farvizén evickélve megduplázta magát a reconquista keretén belül. Ez rendkívül fontos mozzanat, mivel azóta úgy gyűlölik a spanyolokat, mintha ők maguk nem azok lennének. Ugyancsak a középkorban ered az a portugál szokás, hogy az angolokon csüngenek, hiszen rettentő szükségük van valakire, aki erősíti őket abban, hogy ők nem spanyolok. Angol segítség nélkül esélyük sem lett volna, ez a kis nép mégis hihetetlenül büszke arra, hogy Spanyolország sosem tudta háborúval elfoglalni az országát. Ahhoz azonban kellőképpen ostobák voltak, hogy háború nélkül kerüljenek egy időre a degenerált Habsburgok által irányított spanyolok uralma alá. A lusta és semmirekellő portugálok sorban elvesztették a nem sokkal korábban megszerzett gyarmattelepeiket a pénzszag hatására mindig hihetetlen motivációs tartalékokat mozgósító hollandokkal szemben, de így legalább rákenhették a kudarcot a spanyol uraikra. Mintha már találkoztunk volna hasonlóval Európa másik végén… Itt pedig megnyugodhatott a portugál szív, a dolgos portugál kéz pedig ismét rátámaszkodhatott a lapátra / ásóra / egyéb szerszámra. Ők nem tehetnek semmiről.

A SZERENCSÉS HÜLYEGYEREK, AKIT NEM ENGEDNEK LECSÚSZNI

A munka igazán nem kenyere a portugálnak. A bürokrácia sem kimondottan mediterrán találmány, még kevésbé luzitán. Bármire ráérnek, miközben csak gyűlik, gyűlik a sor az ablak előtt. Kész szerencse, hogy a sort alkotó koszos népség is bármire ráér. Elvégre sokkal jobb a hivatali sorban nem dolgozni, mint a munkahelyen. Biztos azt sem találja ki az olvasó, hogy melyik nép fiai vannak jelen legnagyobb arányban Luxemburg, Svájc és Monaco bevándorlói között… Segítünk: ezekben az országoknak tettetett offshore bankfiókokban nem kell dolgozni, mert maguktól hozzák a mosnivalót a világ maffiózói. Ez a motívum időtlen idők óta kíséri Portugáliát. Külön szerencséjük, hogy az EU közelében vannak, s ezért felvették őket. Éppen az ő példájuk igazolja, hogy az EU-ban egyáltalán nem kell dolgozni. Elég csak nem nagyon elcseszni semmit – Portugália ennek sem mindig tud megfelelni –, és magától meglesz a 20.000 USD körüli egy főre eső GDP.

Az adósságfizetési kötelezettség miatti heveny nácizás a mediterrán népek közös erőssége. A sarló-kalapácsokat nyilván azért lóbálják zászlón, mert a kezükben még sose volt. Vajon egy ilyen tünti közben van szieszta?

Régen viszont nem volt ott Németország, hogy EU jelige alatt bankókat tömködjön a szurtos portugálok zsebeibe. A maira kísértetiesen hasonlító egykori munkamoráljuk így bebiztosította, hogy szélsebesen elfogyjon a hülye indiánoktól, méghülyébb négerektől, és a – döbbenet – portugáloknál szelídebb arab kereskedőktől összeharácsolt vagyon. A konstans mediterrános, asztalon táncolós bulizhatnék pedig bebiztosította, hogy a vagyon még a szélsebesnél is sebesebben csússzon át a sunyi ravaszságból jelesre vizsgázó angol és holland kereskedők, na meg az általuk finanszírozott kalózok erszényébe. Valahogy nem tud megszakadni a szívünk a csövesért, aki a lottóötös elbugázása után megy vissza a híd alá. Elképesztő ugyanakkor, hogy mindig akad valami őrült humanista, aki szerint fontos a Portugália-szerű életképtelen pondrótelepek hóna alá nyúlni.

Amelyik ország 15 év alatt 20 puccs és 44 kormány megjátszásában látja a saját jövőjét, azt nem szabad kihúzni a szarból. Azt csak csendben hagyni kell, hogy átadja magát az elmúlásnak.

PANASZKODÁS, ÖNÉRZETESKEDÉS, MENŐZÉS

A portugálok is érzik a saját nyomorukat, hiszen persze nincsen a világon náluk szerencsétlenebb nép. Nem, még a magyarok se! A portugál kényelmetlenül érzi magát, és panaszkodni kezd, ha nem hagyják sírni. Szóval ezt nem lehet kikerülni, úgyis óbégatni fog. Még külön zenei stílust is kitaláltak erre. A fado (fadunak kell ejteni, de amúgy ki nem szarja le) olyan, mintha mi magyarnótában énekelnénk meg a trianon-fájdalomba ágyazott személyes kudarcainkat, és ezt el is neveznénk valahogy, de ezt még mi se neveztük el, annyira rossz lenne. Személyes kudarcból viszont akad arrafelé, és valóban nem lehet egyszerű megbirkózniuk ennyire „menő” embereknek azzal, hogy miért nem fut mégsem a szekér. A saját menőségük felől ugyanis nem lehet bennük kétséget ébreszteni. Amikor leolajozott, ám zsírtól csapzottnak látszó hajjal és őrülten divatos, neodigó göncökben kortyolgatják a nagyon különleges kávéházban a nagyon különleges kávéjukat, magukat a férfinem négyzetre emelt csúcsának érzik. Az sem szegi kedvüket, hogy már kora kamaszkoruktól a Habsburg családot megszégyenítő bajuszt hordanak a szemük fölött, és egy felnőtt portugál szőrösségi indexe valahol a feketemedve és egy örmény kereskedő szőrössége között helyezkedik el. Az mondjuk kicsit a helyes önértékelés felé billentette őket, hogy a görögök a hazai Európa-bajnokságukon kenték el a sminkjüket, ám a kultúremberek efelett érzett örömét tönkretette, hogy bő egy évtizeddel később a portugálok görögözték be ugyanolyan gusztustalanul az Eb-t.

Pásztorka Sándor ehhez képest Páger Antal

HA NINCS KOSZ MAGÁTÓL, HÁT CSINÁLNAK

Az ízléses öltözködés mellett természetesen a kultúremberhez méltó viselkedést sem sikerült elsajátítaniuk. A portugál utcák járdái nagyjából úgy néznek ki, amilyen Patrick Vieira meze volt a meccs 10. percétől. Ahol rájuk jön, ott szabadulnak meg testes turháiktól a járókelők, de mielőtt az ezt közelről tapasztaló honfitársunk méltatlankodni kezdene, inkább adjon hálát az égnek, hogy a fikalabdáját senki sem pöckölte rá. Az igénytelenségüket tovább tetézi az ételkultúrájuk. Elképesztően szerencsésnek is mondhatnánk őket, hiszen az általuk bitorolt, kellemes éghajlatú vidéken aztán tényleg minden földi jó megterem. Ennek ellenére ezek képesek krumplit enni, mint a tótok. Méghozzá csipsz formában, amit ők a hús körülkörítésére is alkalmasnak tartanak.

Ilyen férfiak mellett csak a portugál nőket tudjuk igazán sajnálni. A tűzről pattant, csinos, néhol enyhén bajszos bronzbőrű lányoknak semmi komoly hibájuk nincs azon kívül, hogy úgy vihognak, mint a málhás szamár, amikor elkezdik ütni hegynek felfelé menet. Elég csak Nelly Furtadóra gondolnunk, aki egy teljesen vágnivaló leányzó, elviselhetetlen, nyekergő hanggal. A portugál lánykákat előnyös külsejük miatt rettentően pedánsan nevelik a konzervatív apukáik, és vigyáznak rájuk. Nyilván ennek köszönhető, hogy a gimnazista kishölgyek illemből megállnak a harmincas férfiaknál, és az apukájuk korabeliekkel azért már nem nagyon randizgatnak.

BULIKA HÁNYÁSIG, HÁNYVA, MAJD HÁNYÁS UTÁN IS

Tudjuk, hogy ha valamihez, hát a bulihoz értenek ezek a mediterrán, cigányokhoz hasonlatos cigányok. Ők akkor kezdik az éjszakai életet, amikor egy valamirevaló budapesti bölcsész már legalább egy órája összehányta a kordbársony ingét és a kopott kekizöld vászontáskáját. Az estnyitó kávé és a rásörözés után hasonlóan cselekszenek a megittasuló portugál ifjak is, azzal a különbséggel, hogy ők a diákegyenruhaként funkcionáló fekete leplüket hányják össze, öntik le piával, és teszik ki egyéb megpróbáltatásoknak. Majd reggel felveszik, és ismét elmennek benne iskolába. És már ki tudja, hányadszor teszik ezt, a leplet ugyanis évekig nem szabad kimosni, egészen a diploma megszerzéséig. Az időfaktor hangsúlyos szerepe miatt Portugáliában valószínűleg nem a matek-fizika szakosok, hanem a bölcsészek a legbüdösebbek, de alapvetően minden diák szaga TSZ istállóra emlékeztet. A másik változat, hogy a buli megkezdése után tetszőleges helyen bevásárolnak hasisból, hiszen azt úgy vágják az ember után mindenütt a kedvesen mosolygó marokkói dílerek, mint a budapesti aluljárók diákmunkásai a nyelviskolák szórólapjait. A darabjaikra hullott portugálok végül reggel érkeznek meg a romos lakásukba, hogy délben felkelve, 2 óra körül máris elkezdjék a munka tettetését. És ha mindez nem lenne elég, Portugáliában már akkor négerek és arabok tömegei rajzottak, amikor Lampedusán még kezelhető volt a forgalom.

Portugáliát munkásainak hihetetlen szorgalma
emelte fel

Az igénytelenség persze nemcsak a viselt, hanem az épített környezetükön is tetten érhető. Néhány éve Lisszabon összeomlófélben lévő, külsőre leginkább Tiranára emlékeztető óvárosát nem engedte felújítani az UNESCO. Habár második ránézésre ez nem is olyan szörnyű, mert a munkára alkalmatlan portugálok így legalább nem rontanak el semmit a munka imitálása közben, ráadásul őket amúgy sem érdekli, ha gettószerű romhalmazban kell élniük. Az elmúlt évtizedekben egyébként sem épült más az országban, mint autópályák, amelyeket a 2004-es foci Európa-bajnokság alkalmából az EU fizetett ki helyettük. Ez semmi másra nem volt jó, minthogy Portugália magabiztosan vezesse Európa „országúton meghalások” versenyét. Ott ugyanis nem gond, ha beszeszelve vezet valaki, és az sem, ha vezetési képesség nélkül. A lényeg a buli. Az autópályákkal viszont annyit értek el, mintha egy szlováknak magyarázták volna az államalkotás módszerét. Csak megtévesztenék szegény párát, és azt hinné, hogy ért hozzá.

A PORTUGÁL FOCI CSAK AKKOR NYERHET, HA NEM PORTUGÁL

És ha már a focinál voltunk, akkor essék szó a magyar portugálrajongókról. Többnyire kislányokról van szó, akik természetesen egyáltalán nem értenek eme szép játékhoz, és képesek egy a Rákóczi téren szotyizó, zsebes kölökre emlékeztető ordas pojácáért rajongani csak azért, mert sok pénzbe kerül. Ennyi erővel rajonghatnának egy kínai völgyzáró gátért is, hiszen az sokkal drágább, mint Rinyaldócska, ráadásul egy picit kevésbé pojáca. A portugál foci talán még az olasznál is jobban rászolgált a gyűlöletünkre. Az olaszoknak legalább néha gusztustalan szerencséjük van, és nyernek, a portugálok viszont még ehhez is túl nyomorultak voltak egészen 2016-ig, amikor viszont egyszer az életben sikerült úgy elbugázniuk az Eb-trófeát, hogy semmit sem mutattak abból, amiért idehaza rajongani szoktak értük.

Egy-egy meccsük ráadásul nőiesebb esemény a hüvelygomba reklámnál, ennyi szimulálást, sírásra görbülő szájat és dühödt toporzékolást még Lucytől sem láttunk a Dallasban.

Legnagyobb vigaszunk, hogy ezek a portugál focisták tényleg önmaguk paródiái, és általában legkésőbb az elődöntő végén bepityeregnek azon, hogy valami szar erőfocit játszó csapat szopóágra helyezte őket. Egyébként hallott már bárki olyan portugál sportolóról, aki nem focista?

A partvonalról bekiabálni – ebben a legjobbak. De legalább a spanyolok sosem tudták elfoglalni őket fegyverrel.

Ugyan azzal kezdtük, hogy Portugáliát Európába helyeztük, de valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz. Egyszerűen túl erős az afrikaszag arrafelé, de a lényeg, hogy az Úr jósága megadta nekünk a jelentős távolságot, ami elválaszt ettől a putris társaságtól. Ez a távolság tökéletes, és lelkünket melengesse a tudat, hogy az imádott foci neki tényleg a minden. Nem azért, mert annyira jó, hanem mert nincs más. Még nyelvük se, hiszen az egész világ tudja, hogy brazilul beszélnek.

About Gudea enszi

100 hozzászólás

 1. Ha nem megy a magyar foci, legalább húzzuk a magunk mellé a béka szintje alá őket!

 2. Dárdássy Asztatat

  Kötelezővé tenném és így hasznosítanám az itt megjelent elemzések mindegyikét a történelem oktatásban. „A világ népei™ c. fejezetben, minden középiskolás történelemkönyvben minden sornak helye lenne.
  Azért találtam – két eléggé el nem ítélhetően elhallgatott – komoly pozitívumot is Portugáliában: itt készülnek a legfinomabb halkonzervek és a grill, v. sült csirkéjük is feledhetetlen.

 3. mondjuk azt hogy nincs

  olyan nemzetekkel mint a portugal egy rendes orszagban elo ember kizarolag ilyen es ehhez hasonlo weboldalakon talalkozhatna mint ez az oldal.

  A portugalokra gondolva mindig a szerencse szo jut eszembe: egy tokeletessen eletkeptelen gyulevesz horda eletben maradasahoz kell a szerencse.

  Az nem eredmeny hogy valaki felul egy hajora masik 34 alkoholistaval es addig fujatjak magukat a szellel – nem eveznek! – amig egy nap a reszegsegbol arra nem ebrednek hogy partot fogtak valahol, ott kijozanodva mindenkit megolnek es a rablott cuccal otthon unnepeltetik magukat: ezt a cselekmenysorozatot minden orszagban elore kitervelt rablogyilkossagnak hiv a jog, nem foldrajzi felfedezesnek.

  A nemzeti eteleik meg annyiban kulonboznek a spanyoltol mint a jam a lekvartol.

  • Jövőre megyek hozzájuk egy sportdelegációval. Addigra jól ki kell ismerni őket! Már tavaly verték magukat, hogy ők már négyszer voltak nálunk, mi meg még egyszer se. Na jó, az persze érthető, ha valaki szaar helyen lakik, vágyik elmenni onnan néha. Visszafelé nyilván nem így megy. Senki sem akar a nappaliból átköltözni az istállóba.

 4. Find 30957 Additional Info here to that Topic: bezzegnemzetek.pestisracok.hu/2017/03/25/a-portugalok/

 5. But given the social stigma around homelessness in Japan, many are too ashamed to seek help. Internet cafes give them basic shelter and anonymity. They ask few questions and accept cash payment up front.
  https://www.betting33.com

 6. “The anonymity is an advantage, if you don’t want your family, or your company to know where you are living, or if you are on the run from the law or loan sharks,” added Gill.
  https://www.best373.com

 7. Men with no obvious illnesses or injuries are generally blamed for ending up homeless, he said, suggesting that Japanese officials are more likely to have sympathy for women in the same situation and offer them more support.
  https://www.dok222.com

 8. With no clear end in sight for the pandemic, Takahashi hopes he will be able to find a job so he can save enough money to travel from Shinjuku to Hiroshima, where he can stay with friends.
  https://www.ccclub700.com

 9. The country’s total number of cases is now 134,687, the seventh-highest number in the world, in a dramatic turnaround from the situation back in March.
  https://www.hgame75.com

 10. I was surfing the Internet for information and came across your blog. I am impressed by the information you have on this blog. It shows how well you understand this subject.

 11. Waine Celecothia

  Я нe говорю по негерски!

 12. Having once decided to achieve a certain task, achieve it at all costs of tedium and distaste. The gain in self-confidence of having accomplished a tiresome labor is immense.

  https://vrtul.io

 13. Thank you so much for sharing this information, this will surely help me in my work and therefore, I would like to tell you that very few people can write in a manner where the reader understands just by reading the article onc파워볼e.

 14. This is really helpful post and very informative there is no doubt about it.
  온라인카지노

 15. Thank you for sharing this useful article. Keep it up! Regards!
  온라인카지노

 16. Your article is very interesting. I think this article has a lot of information needed, looking forward to your new posts.
  스포츠토토

 17. Thank you for providing a good quality article.
  온라인카지노

 18. When did it start? The day I started surfing the Internet to read articles related to . I’ve been fond of seeing various sites related to 안전놀이터 around the world for over 10 years. Among them, I saw your site writing articles related to and I am very satisfied.

 19. Found your post interesting to read. I can’t wait to see your post soon. Good Luck for the upcoming update. This article is really very interesting and effective.
  경마사이트

 20. Hi there, after reading this remarkable paragraph i am too happy to share my experience here with friends.
  오피

 21. I’m really enjoying the design and layout of your website.
  온라인경마

 22. Thanks for sharing such a Great Information with us
  립카페

 23. Aw, this was an extremely nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a top
  notch article.
  안마

 24. He and local Brazilian politicians have for months butted heads over the types of restrictions to impose to protect against and stave off the coronavirus in the country.
  카지노사이트

 25. Less than 12% of the Brazilian population has so far been fully vaccinated against the coronavirus, according to data from 카지노사이트

 26. During the G7 summit, world leaders said they aimed to end the pandemic next year.Rich nations have faced criticism for hoarding vaccines and leaving developing nations behind.
  샌즈카지노

 27. in the United Kingdom this week committed to delivering at least 1 billion additional vaccine doses to lower-income countries over the next year in a coordinated effort to end the pandemic in 2022.
  카지노사이트

 28. “Our international priority is to accelerate the rollout of safe and effective, accessible and affordable vaccines for the poorest countries, noting the role of extensive immunization as a global public good,” the leaders said
  카지노사이트

 29. The seven leaders, including President Joe Biden in the first overseas trip of his term, said they would also take steps to improve defenses against threats to global health, including supporting endeavors in science to shorten the cycle for developing vaccines, treatments, and tests from 300 days to 100 days.
  카지노사이트

 30. Before the G7 released its official statement and news reports of the vaccine donations surfaced, United Nations Secretary-General António Guterres said that plan does not go far enough. While he said the plan was “very much welcomed,” he said more efforts were needed.
  카지노사이트

 31. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time. 우리계열카지노

 32. ​At San Francisco Concrete, we specialize in all things concrete. Our top-quality work in concrete will turn heads, and we are glad to offer a FREE consultation and provide an estimate for any project, no matter how big or small it may be. Call today to get going on projects such as…

 33. Are you looking for local, experienced, thorough and quality plumbers in Alameda to wash all your problems away? Well then, Alameda Plumbing Contractors are the people to call! As your neighbors and as a business ourselves, we understand that no matter if your plumbing problems are in your home or in a commercial building, they are a pain to live and work with.

 34. Biz profesyonel olarak ve titiz çalışmamız ile bürodan büroya, ofisten ofise, evden eve nakliye işlerinizi siz sayın müşterilerimize sorun ve problem olmaktan çıkarıyoruz.

 35. Hizmet sektörü ne olursa olsun bilgi almak istediğiniz firma verileri detay.info da. Veri tabanımız sizlere konunda uzman hizmet veren firmalarla donatılmakta ve her geçen gün güncellenmektedir. Detay.İnfo da modern dizinler halinde firma bilgiler sizlere sunulmakta. kurumsal firma rehberi

 36. I want to thank you for sending the information about the real estate class. Hearing your perspective helped me decide to enroll. I look forward to being in class with you!

 37. This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here!

 38. This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information.

 39. You have a real ability for writing unique content. I like how you think and the way you represent your views in this article.

 40. The terms and conditions of the online promotion are given at the 카지노사이트 web site and it is important that you are aware of the details. Only loyalty points earned through wagering will count for the leader board. Bonus or complimentary loyalty points will not be counted. Players wagering in currencies other than GBP will have their loyalty points converted to the GBP equivalent for leader board purposes.

 41. Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!.

 42. Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!.

 43. Nice information, valuable and excellent texture, as share good stuff with good ideas and concepts.

 44. 사설바둑이사이트 현금바둑이게임 온라인현금바둑이 Dealer Role-play | Personal Attention | Trigger Sounds

 45. Great post. Thanks so much for sharing your knowledge! It’s great to see that some people still put in the effort to manage their websites. I will definitely be back soon.

 46. I Won The Car, and Lost My Mind – GTA Online 토토사이트 DLC

 47. Great article! This is the kind of info that should be shared across the web. Shame on the search engines for no longer positioning this post upper! Come on over and visit my site .
  Thank you. พนันบอลออนไลน์ เว็บไหนดี

 48. Happy to read this blog
  Hope that people come ton nthis website
  Keep writing
  Slot online Abunslot

 49. It’s pretty cool! Keep writing articles like this!
  slot online tergacor

 50. Good article. Very interesting and unique!

  slot online tergacor

 51. Selamat datang ke situs IBOPLAY, kami merupakan situs agen casino online. yang menawarkan ragam produk judi online dari slot online, poker online, casino games, sportsbetting dan juga togel online.

 52. Halaman yang bagus, Silahkan kunjungi situs slot online terbaik kami disini iboplay

 53. Situs terbaik dan terbaru di indonesia di sini kita bisa deposit pulsa ada juga bonus harian dari pemain yang online mari bergabung di situs kita. IBOPLAY

 54. Selamat datang ke situs IBOPLAY, kami merupakan situs agen casino online. yang menawarkan ragam produk judi online dari slot online, poker online, casino games, sportsbetting dan juga togel online. iboplay

 55. Iboplay online situs judi online terpercaya Indonesia pertama yang menyediakan berbagai jenis game judi online terbaik.

 56. Game Bola Online Tervavorit di indonesia menapilkan situs game bola online terbaik dengan berbagai pertandingan untuk memberikan pengalaman saat bermain. slot snicasino

 57. Bandar Judi Casino CMDPLAY merupakan situs judi slot online terpercaya menyediakan deposit pulsa dengan rate terbaik. Hadir sebagai penyedia jasa layanan judi slot online, bandar judi slot ini menyediakan berbagai macam jenis permainan judi slot online. cmdplay slot

 58. CMDPLAY situs judi poker dominoQQ online dengan deposit pulsa tanpa potongan merupakan situs poker online terpercaya di Indonesia. Pada masa sekarang ini siapa yang tidak tahu akan adanya judi poker online. situs poker 2022

 59. Agentpoker terbaik IBOPLAY Selama beberapa tahun terakhir, slot online menjadi salah satu permainan kasino online yang paling populer. IBOPLAY menyediakan permainan slot online dari Pragmatic Play, PG Soft, AIS Gaming, Spade Gaming, AFB Gaming, Joker Gaming dan masih banyak penyedia slot lain yang menjadi mitra kami. IBOPLAY

 60. Situs CMDPLAY kini hadir menyediakan judi bola SBOBET terbaik. Bermain judi bola online bisa dikatakan cukup mudah bagi pemula sekalipun. Kita sudah tidak asing lagi bukan dengan permainan judi bola online Bandar Bola Terpercaya Tahun 2022 ini. bandar bola terpercaya Tahun 2022

 61. Hallo guys selamat datang disitus terbaik bos88 slot online. Merupakan situs judi terbesar yang telah dikenal oleh semua kalangan pemain judi online indonesia.

 62. CMDPLAY situs judi poker dominoQQ online dengan deposit pulsa tanpa potongan merupakan situs poker online terpercaya di Indonesia. Pada masa sekarang ini siapa yang tidak tahu akan adanya judi poker online. http://situspoker2022.com/

 63. Playland slot88 – Link slot Pragmatic situs terbaik 2022, yang memiliki beberapa permainan slot terlengkap. https://linkslotpragmatic.com/

 64. Bandar Slot Hoki88 – Setiap orang yang pernah mengunjungi wisata kasino di dunia seperti Las Vegas, Macau, Genting dan lain-lain. Pasti tahu kalau permainan yang paling terlihat dan banyak adalah permainan slot. Mesin slot selalu dijajarkan di main hall casino dengan angka jackpot luar biasa.

  • Bandar Slot Hoki88 – Setiap orang yang pernah mengunjungi wisata kasino di dunia seperti Las Vegas, Macau, Genting dan lain-lain. Pasti tahu kalau permainan yang paling terlihat dan banyak adalah permainan slot. Mesin slot selalu dijajarkan di main hall casino dengan angka jackpot luar biasa. https://bandarslothoki88.com/

 65. We come forward with the best, accurate and concise information. Therefore, consider visiting our website to learn everything you need to know about your Att email account. Learn how you can successfully sign in to your account, how you can prevent or fix problems with your email account, and how you can set it up on your device.

 66. Playland Slot88 Hello ganks, kami SniSlot88 sebagai situs slot uang asli hadir di Indonesia dengan memberikan ragam pilihan permainan slot online terbaik.
  Kami memang merupakan pendatang baru di industri ini namun sangat berkomitmen untuk memberikan yang terbaik bagi para pelanggan kami.
  Indoslot777

 67. iboplay situs Slot Online Terpercaya di Indonesia telah menyiapkan berbagai jenis permainan poker terbaik dengan ribuan member yang siap dimainkan. Situs Judi Online ini menghadirkan berbagai provider game yang terpercaya bagi setiap member yang baru bergabung. nexus engine slot

 68. Poker 2022 Resmi Terpercaya merupakan bandar judi resmi terpercaya di Indonesia. Bandar poker 2022 juga menyediakan banyak sekali berbagai macam permainan judi poker online nan beragam.
  bandar poker terpercaya

 69. join IBOPLAY SLOT, situs judi terbaik dengan ragam permainan dan hadiah serta bonus yang bisa anda dapatkan setiap bulan!

 70. Iobbet blog situs judi slot online terpercaya sudah berdiri sejak puluhan tahun dengan berbagai jenis permainan slot online gacor. IOBBET

 71. We can help you to know your Arlo camera in a better way. So, if you seek any help with your Arlo camera setup, consider visiting our website. Here, we make sure to provide you with information about the Arlo Camera Login, installation, troubleshooting, and much more. So, please consider giving us a chance.

 72. situs casino 2022 judi terpopuler menghadirkan berbgai macam unggulan di dunia. situs casino

 73. Thank you for sharing this useful information with us. snitogel

 74. SNITOGEL Sebagai penyedia situs togel terpercaya tentu pastinya akan memberikan hasil yang terbaik untuk para pencinta judi togel online.

 75. SNICASINO – Kami sebagai penyedia Agen Casino terbaik dan terpercaya, Dimana Situs Kami Menampilkan Permainan Casino Terbaik. Situs SNICASINO juga telah dipercaya oleh Pencinta Judi Online. Selain dipercaya Oleh Pencinta Judi Online.

 76. Bandar Slot online CMDPLAY merupakan salah satu agen situs judi online terbaik yang kami miliki.

 77. Selamat datang disitus Agen Slot Online Resmi dan Terpercaya CMDPLAY. Sebagai salah satu penyedia agen slot online terbesar. Kami akan menyediakan beraneka ragam macam pilihan pada permainan agen slot online terbaik CMDPLAY.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.