A portugálok

Nemzetkarakterológiai kutatásaink már régebben kimutatták, hogy könnyen zsákutcába szaladhatunk az olyan kijelentésekkel, mint „Európa legalja”. Mert akkor ugye mit mondunk majd a következő népre, amely ugyancsak rászolgál a hasonló jelzőre? Nos, a portugálok ettől függetlenül ostromolják az említett dicső helyezést, főleg ha teljesen igazolható történelmi szempontok alapján a Dráva, a Kárpátok és a Bug mentén húzzuk meg Európa határát. Mi ugyanis még megannyi csalódás után is tudunk hinni abban, hogy Európa nem egy pöcegödör, amelybe bárki csak úgy kedvére belepottyanhat, hanem egy kulturális magaslat, amelynek a megmászásához legalább némi erőfeszítésre szükség van. Amellett, hogy a portugálok valahol a domboldalban tanyáznak, mégiscsak szükség van rájuk, hiszen magyarként mégsem akarhatjuk, hogy a szlovákok legyenek Európa legalja. Ez valami olyasmi, mint amikor a nagypolgár nem akarja, hogy az ő cselédje legyen a legcikibb.

Az alkalmazott nemzetkarakterológia számára tulajdonképpen jutalomjátékot jelentenek a fölösleges tölteléknépek. Ezek rendre valami fatális véletlen folytán jöttek, sőt félő, hogy jönnek létre, és még a legvállalhatóbb eset az, amikor az alapítói igazából nem is így gondolták, csak hát ez lett belőle. Persze egy darabig viccesek az efféle „nemzetek”, hiszen a portugál koszosabb a spanyolnál, a holland rondábban ugat a németnél, az ukrán meg egyszerre fafejűbb a lengyelnél és bárgyúbb az orosznál, de egy szint fölött már nehéz szükségüket érezni. A különböző, múltbeli politikai felfordulásoknak köszönhető tehát, hogy ma nem lehet három csoportban lebonyolítani az európai vb-selejtezőket, pedig micsoda gyönyörködtető, letisztult egyszerűség lenne!

A TÖRTÉNELEM EGYIK MELLÉKÚTJÁRÓL NYÍLÓ FÖLDÚTRÓL ÉRKEZTEK

Az Ibériai-félsziget egy érdekes hely, hiszen arrafelé mindig is nagy volt a jövés-menés és a keveredés, amiből jó és kevésbé jó dolgok is kisültek. Ezekben a dolgokban az a közös, hogy a portugálok általában kimaradtak belőlük. A bármiféle komolyabb önszerveződésre képtelen ibér őslakosságot (ez adja a mai portugál nemzet testét) elég simán darálták be a hőzöngő latinok (ez pedig a lelkét); ezzel jött létre a római uralom alatt álló Hispania, amelynek egy meglehetősen félreeső és jelentéktelen szeglete lett a mai Portugália helyén fekvő Lusitania. Végülis ennek köszönhetik a nyelvüket, meg azt, hogy nekik is van olyan sportújságírósan modoros nevük, mint a svájciaknak, illetve a belgáknak, akik viszont olyannyira nem léteznek, hogy a modoros sportújságírói megnevezésük a hivatalos nevük is egyben. Aztán ezt a remek kis Lusitaniát laza csuklómozdulattal döntötték romba és rabszolgaságba a gót ősemberek, majd őket hamarosan az arabok takarították el, az ő civilizációteremtő képességeikkel kapcsolatban viszont nem táplálunk illúziókat. A középkori, virágzó arab civilizáció pontosan addig tartott, ameddig még valamelyest érvényesült az általuk leigázottak görög és latin kultúrhatása, de a helyét már fokozatosan vette át a ma bármelyik arab turistaparadicsomban látható, keleties bazárhangulatnak becézett bűzlő romosodás. Ám Portugália története igazából nem Lusitaniában kezdődik, de senki nem számítson olyan dicsőséges vándorlásra és honfoglalás-történetre se, amilyenünk nekünk van! A dolog valahogy sokkal inkább emlékeztet a dákoromán mesére. Legalább valahol tényleg megvalósult.

Az Ibériai-félszigetnek van egy, még a mai Portugáliánál is félreesőbb és jelentéktelenebb része: a mai Spanyolország északnyugati szeglete. Na, ott van a portugálság fészke, ami valójában persze másnak a fészke, és ez a dicsőséges és büszke nép csak valami zavaros mellékágon jött onnan. A később Kasztília, majd ennek révén spanyol uralom alá került León egyike volt a félsziget északi hegyei közt meghúzódó törpe államkezdeményeknek, amelyekben a gót és szvév származású nemesség próbálta hadra fogni a helyi latinokat a polgárháború izgalmában egymást ölő arabok ellen. Portucale grófság csak Kasztília egy darabkája volt, aztán az egyik hanyag király a vejére bízta, az unoka pedig már portugál színekben rázta az öklét Kasztília ellen, heves gesztikulálás közepette.

Ez a kiabálva gesztikulálás olyan dolog, ami a mediterráneumban az élet minden területét kitölti, csak egyszer beszélgetésnek, másszor bulizásnak, olykor pedig háborúnak nevezik. Természetesen soha nem hal meg senki, legfeljebb szívrohamban.

Lisszabon igazi pezsgő, modern világváros

HA NEM MEGY, FOGD RÁ A SZOMSZÉDRA!

A dicsőséggel teli megalakulást gyors terjeszkedés követte, az új államalakulat a többi spanyol farvizén evickélve megduplázta magát a reconquista keretén belül. Ez rendkívül fontos mozzanat, mivel azóta úgy gyűlölik a spanyolokat, mintha ők maguk nem azok lennének. Ugyancsak a középkorban ered az a portugál szokás, hogy az angolokon csüngenek, hiszen rettentő szükségük van valakire, aki erősíti őket abban, hogy ők nem spanyolok. Angol segítség nélkül esélyük sem lett volna, ez a kis nép mégis hihetetlenül büszke arra, hogy Spanyolország sosem tudta háborúval elfoglalni az országát. Ahhoz azonban kellőképpen ostobák voltak, hogy háború nélkül kerüljenek egy időre a degenerált Habsburgok által irányított spanyolok uralma alá. A lusta és semmirekellő portugálok sorban elvesztették a nem sokkal korábban megszerzett gyarmattelepeiket a pénzszag hatására mindig hihetetlen motivációs tartalékokat mozgósító hollandokkal szemben, de így legalább rákenhették a kudarcot a spanyol uraikra. Mintha már találkoztunk volna hasonlóval Európa másik végén… Itt pedig megnyugodhatott a portugál szív, a dolgos portugál kéz pedig ismét rátámaszkodhatott a lapátra / ásóra / egyéb szerszámra. Ők nem tehetnek semmiről.

A SZERENCSÉS HÜLYEGYEREK, AKIT NEM ENGEDNEK LECSÚSZNI

A munka igazán nem kenyere a portugálnak. A bürokrácia sem kimondottan mediterrán találmány, még kevésbé luzitán. Bármire ráérnek, miközben csak gyűlik, gyűlik a sor az ablak előtt. Kész szerencse, hogy a sort alkotó koszos népség is bármire ráér. Elvégre sokkal jobb a hivatali sorban nem dolgozni, mint a munkahelyen. Biztos azt sem találja ki az olvasó, hogy melyik nép fiai vannak jelen legnagyobb arányban Luxemburg, Svájc és Monaco bevándorlói között… Segítünk: ezekben az országoknak tettetett offshore bankfiókokban nem kell dolgozni, mert maguktól hozzák a mosnivalót a világ maffiózói. Ez a motívum időtlen idők óta kíséri Portugáliát. Külön szerencséjük, hogy az EU közelében vannak, s ezért felvették őket. Éppen az ő példájuk igazolja, hogy az EU-ban egyáltalán nem kell dolgozni. Elég csak nem nagyon elcseszni semmit – Portugália ennek sem mindig tud megfelelni –, és magától meglesz a 20.000 USD körüli egy főre eső GDP.

Az adósságfizetési kötelezettség miatti heveny nácizás a mediterrán népek közös erőssége. A sarló-kalapácsokat nyilván azért lóbálják zászlón, mert a kezükben még sose volt. Vajon egy ilyen tünti közben van szieszta?

Régen viszont nem volt ott Németország, hogy EU jelige alatt bankókat tömködjön a szurtos portugálok zsebeibe. A maira kísértetiesen hasonlító egykori munkamoráljuk így bebiztosította, hogy szélsebesen elfogyjon a hülye indiánoktól, méghülyébb négerektől, és a – döbbenet – portugáloknál szelídebb arab kereskedőktől összeharácsolt vagyon. A konstans mediterrános, asztalon táncolós bulizhatnék pedig bebiztosította, hogy a vagyon még a szélsebesnél is sebesebben csússzon át a sunyi ravaszságból jelesre vizsgázó angol és holland kereskedők, na meg az általuk finanszírozott kalózok erszényébe. Valahogy nem tud megszakadni a szívünk a csövesért, aki a lottóötös elbugázása után megy vissza a híd alá. Elképesztő ugyanakkor, hogy mindig akad valami őrült humanista, aki szerint fontos a Portugália-szerű életképtelen pondrótelepek hóna alá nyúlni.

Amelyik ország 15 év alatt 20 puccs és 44 kormány megjátszásában látja a saját jövőjét, azt nem szabad kihúzni a szarból. Azt csak csendben hagyni kell, hogy átadja magát az elmúlásnak.

PANASZKODÁS, ÖNÉRZETESKEDÉS, MENŐZÉS

A portugálok is érzik a saját nyomorukat, hiszen persze nincsen a világon náluk szerencsétlenebb nép. Nem, még a magyarok se! A portugál kényelmetlenül érzi magát, és panaszkodni kezd, ha nem hagyják sírni. Szóval ezt nem lehet kikerülni, úgyis óbégatni fog. Még külön zenei stílust is kitaláltak erre. A fado (fadunak kell ejteni, de amúgy ki nem szarja le) olyan, mintha mi magyarnótában énekelnénk meg a trianon-fájdalomba ágyazott személyes kudarcainkat, és ezt el is neveznénk valahogy, de ezt még mi se neveztük el, annyira rossz lenne. Személyes kudarcból viszont akad arrafelé, és valóban nem lehet egyszerű megbirkózniuk ennyire „menő” embereknek azzal, hogy miért nem fut mégsem a szekér. A saját menőségük felől ugyanis nem lehet bennük kétséget ébreszteni. Amikor leolajozott, ám zsírtól csapzottnak látszó hajjal és őrülten divatos, neodigó göncökben kortyolgatják a nagyon különleges kávéházban a nagyon különleges kávéjukat, magukat a férfinem négyzetre emelt csúcsának érzik. Az sem szegi kedvüket, hogy már kora kamaszkoruktól a Habsburg családot megszégyenítő bajuszt hordanak a szemük fölött, és egy felnőtt portugál szőrösségi indexe valahol a feketemedve és egy örmény kereskedő szőrössége között helyezkedik el. Az mondjuk kicsit a helyes önértékelés felé billentette őket, hogy a görögök a hazai Európa-bajnokságukon kenték el a sminkjüket, ám a kultúremberek efelett érzett örömét tönkretette, hogy bő egy évtizeddel később a portugálok görögözték be ugyanolyan gusztustalanul az Eb-t.

Pásztorka Sándor ehhez képest Páger Antal

HA NINCS KOSZ MAGÁTÓL, HÁT CSINÁLNAK

Az ízléses öltözködés mellett természetesen a kultúremberhez méltó viselkedést sem sikerült elsajátítaniuk. A portugál utcák járdái nagyjából úgy néznek ki, amilyen Patrick Vieira meze volt a meccs 10. percétől. Ahol rájuk jön, ott szabadulnak meg testes turháiktól a járókelők, de mielőtt az ezt közelről tapasztaló honfitársunk méltatlankodni kezdene, inkább adjon hálát az égnek, hogy a fikalabdáját senki sem pöckölte rá. Az igénytelenségüket tovább tetézi az ételkultúrájuk. Elképesztően szerencsésnek is mondhatnánk őket, hiszen az általuk bitorolt, kellemes éghajlatú vidéken aztán tényleg minden földi jó megterem. Ennek ellenére ezek képesek krumplit enni, mint a tótok. Méghozzá csipsz formában, amit ők a hús körülkörítésére is alkalmasnak tartanak.

Ilyen férfiak mellett csak a portugál nőket tudjuk igazán sajnálni. A tűzről pattant, csinos, néhol enyhén bajszos bronzbőrű lányoknak semmi komoly hibájuk nincs azon kívül, hogy úgy vihognak, mint a málhás szamár, amikor elkezdik ütni hegynek felfelé menet. Elég csak Nelly Furtadóra gondolnunk, aki egy teljesen vágnivaló leányzó, elviselhetetlen, nyekergő hanggal. A portugál lánykákat előnyös külsejük miatt rettentően pedánsan nevelik a konzervatív apukáik, és vigyáznak rájuk. Nyilván ennek köszönhető, hogy a gimnazista kishölgyek illemből megállnak a harmincas férfiaknál, és az apukájuk korabeliekkel azért már nem nagyon randizgatnak.

BULIKA HÁNYÁSIG, HÁNYVA, MAJD HÁNYÁS UTÁN IS

Tudjuk, hogy ha valamihez, hát a bulihoz értenek ezek a mediterrán, cigányokhoz hasonlatos cigányok. Ők akkor kezdik az éjszakai életet, amikor egy valamirevaló budapesti bölcsész már legalább egy órája összehányta a kordbársony ingét és a kopott kekizöld vászontáskáját. Az estnyitó kávé és a rásörözés után hasonlóan cselekszenek a megittasuló portugál ifjak is, azzal a különbséggel, hogy ők a diákegyenruhaként funkcionáló fekete leplüket hányják össze, öntik le piával, és teszik ki egyéb megpróbáltatásoknak. Majd reggel felveszik, és ismét elmennek benne iskolába. És már ki tudja, hányadszor teszik ezt, a leplet ugyanis évekig nem szabad kimosni, egészen a diploma megszerzéséig. Az időfaktor hangsúlyos szerepe miatt Portugáliában valószínűleg nem a matek-fizika szakosok, hanem a bölcsészek a legbüdösebbek, de alapvetően minden diák szaga TSZ istállóra emlékeztet. A másik változat, hogy a buli megkezdése után tetszőleges helyen bevásárolnak hasisból, hiszen azt úgy vágják az ember után mindenütt a kedvesen mosolygó marokkói dílerek, mint a budapesti aluljárók diákmunkásai a nyelviskolák szórólapjait. A darabjaikra hullott portugálok végül reggel érkeznek meg a romos lakásukba, hogy délben felkelve, 2 óra körül máris elkezdjék a munka tettetését. És ha mindez nem lenne elég, Portugáliában már akkor négerek és arabok tömegei rajzottak, amikor Lampedusán még kezelhető volt a forgalom.

Portugáliát munkásainak hihetetlen szorgalma
emelte fel

Az igénytelenség persze nemcsak a viselt, hanem az épített környezetükön is tetten érhető. Néhány éve Lisszabon összeomlófélben lévő, külsőre leginkább Tiranára emlékeztető óvárosát nem engedte felújítani az UNESCO. Habár második ránézésre ez nem is olyan szörnyű, mert a munkára alkalmatlan portugálok így legalább nem rontanak el semmit a munka imitálása közben, ráadásul őket amúgy sem érdekli, ha gettószerű romhalmazban kell élniük. Az elmúlt évtizedekben egyébként sem épült más az országban, mint autópályák, amelyeket a 2004-es foci Európa-bajnokság alkalmából az EU fizetett ki helyettük. Ez semmi másra nem volt jó, minthogy Portugália magabiztosan vezesse Európa „országúton meghalások” versenyét. Ott ugyanis nem gond, ha beszeszelve vezet valaki, és az sem, ha vezetési képesség nélkül. A lényeg a buli. Az autópályákkal viszont annyit értek el, mintha egy szlováknak magyarázták volna az államalkotás módszerét. Csak megtévesztenék szegény párát, és azt hinné, hogy ért hozzá.

A PORTUGÁL FOCI CSAK AKKOR NYERHET, HA NEM PORTUGÁL

És ha már a focinál voltunk, akkor essék szó a magyar portugálrajongókról. Többnyire kislányokról van szó, akik természetesen egyáltalán nem értenek eme szép játékhoz, és képesek egy a Rákóczi téren szotyizó, zsebes kölökre emlékeztető ordas pojácáért rajongani csak azért, mert sok pénzbe kerül. Ennyi erővel rajonghatnának egy kínai völgyzáró gátért is, hiszen az sokkal drágább, mint Rinyaldócska, ráadásul egy picit kevésbé pojáca. A portugál foci talán még az olasznál is jobban rászolgált a gyűlöletünkre. Az olaszoknak legalább néha gusztustalan szerencséjük van, és nyernek, a portugálok viszont még ehhez is túl nyomorultak voltak egészen 2016-ig, amikor viszont egyszer az életben sikerült úgy elbugázniuk az Eb-trófeát, hogy semmit sem mutattak abból, amiért idehaza rajongani szoktak értük.

Egy-egy meccsük ráadásul nőiesebb esemény a hüvelygomba reklámnál, ennyi szimulálást, sírásra görbülő szájat és dühödt toporzékolást még Lucytől sem láttunk a Dallasban.

Legnagyobb vigaszunk, hogy ezek a portugál focisták tényleg önmaguk paródiái, és általában legkésőbb az elődöntő végén bepityeregnek azon, hogy valami szar erőfocit játszó csapat szopóágra helyezte őket. Egyébként hallott már bárki olyan portugál sportolóról, aki nem focista?

A partvonalról bekiabálni – ebben a legjobbak. De legalább a spanyolok sosem tudták elfoglalni őket fegyverrel.

Ugyan azzal kezdtük, hogy Portugáliát Európába helyeztük, de valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz. Egyszerűen túl erős az afrikaszag arrafelé, de a lényeg, hogy az Úr jósága megadta nekünk a jelentős távolságot, ami elválaszt ettől a putris társaságtól. Ez a távolság tökéletes, és lelkünket melengesse a tudat, hogy az imádott foci neki tényleg a minden. Nem azért, mert annyira jó, hanem mert nincs más. Még nyelvük se, hiszen az egész világ tudja, hogy brazilul beszélnek.

About Gudea enszi

212 hozzászólás

 1. Ha nem megy a magyar foci, legalább húzzuk a magunk mellé a béka szintje alá őket!

 2. Dárdássy Asztatat

  Kötelezővé tenném és így hasznosítanám az itt megjelent elemzések mindegyikét a történelem oktatásban. „A világ népei™ c. fejezetben, minden középiskolás történelemkönyvben minden sornak helye lenne.
  Azért találtam – két eléggé el nem ítélhetően elhallgatott – komoly pozitívumot is Portugáliában: itt készülnek a legfinomabb halkonzervek és a grill, v. sült csirkéjük is feledhetetlen.

 3. mondjuk azt hogy nincs

  olyan nemzetekkel mint a portugal egy rendes orszagban elo ember kizarolag ilyen es ehhez hasonlo weboldalakon talalkozhatna mint ez az oldal.

  A portugalokra gondolva mindig a szerencse szo jut eszembe: egy tokeletessen eletkeptelen gyulevesz horda eletben maradasahoz kell a szerencse.

  Az nem eredmeny hogy valaki felul egy hajora masik 34 alkoholistaval es addig fujatjak magukat a szellel – nem eveznek! – amig egy nap a reszegsegbol arra nem ebrednek hogy partot fogtak valahol, ott kijozanodva mindenkit megolnek es a rablott cuccal otthon unnepeltetik magukat: ezt a cselekmenysorozatot minden orszagban elore kitervelt rablogyilkossagnak hiv a jog, nem foldrajzi felfedezesnek.

  A nemzeti eteleik meg annyiban kulonboznek a spanyoltol mint a jam a lekvartol.

  • Jövőre megyek hozzájuk egy sportdelegációval. Addigra jól ki kell ismerni őket! Már tavaly verték magukat, hogy ők már négyszer voltak nálunk, mi meg még egyszer se. Na jó, az persze érthető, ha valaki szaar helyen lakik, vágyik elmenni onnan néha. Visszafelé nyilván nem így megy. Senki sem akar a nappaliból átköltözni az istállóba.

 4. Find 30957 Additional Info here to that Topic: bezzegnemzetek.pestisracok.hu/2017/03/25/a-portugalok/

 5. But given the social stigma around homelessness in Japan, many are too ashamed to seek help. Internet cafes give them basic shelter and anonymity. They ask few questions and accept cash payment up front.
  https://www.betting33.com

 6. “The anonymity is an advantage, if you don’t want your family, or your company to know where you are living, or if you are on the run from the law or loan sharks,” added Gill.
  https://www.best373.com

 7. Men with no obvious illnesses or injuries are generally blamed for ending up homeless, he said, suggesting that Japanese officials are more likely to have sympathy for women in the same situation and offer them more support.
  https://www.dok222.com

 8. With no clear end in sight for the pandemic, Takahashi hopes he will be able to find a job so he can save enough money to travel from Shinjuku to Hiroshima, where he can stay with friends.
  https://www.ccclub700.com

 9. The country’s total number of cases is now 134,687, the seventh-highest number in the world, in a dramatic turnaround from the situation back in March.
  https://www.hgame75.com

 10. I was surfing the Internet for information and came across your blog. I am impressed by the information you have on this blog. It shows how well you understand this subject.

 11. Waine Celecothia

  Я нe говорю по негерски!

 12. Having once decided to achieve a certain task, achieve it at all costs of tedium and distaste. The gain in self-confidence of having accomplished a tiresome labor is immense.

  https://vrtul.io

 13. Thank you so much for sharing this information, this will surely help me in my work and therefore, I would like to tell you that very few people can write in a manner where the reader understands just by reading the article onc파워볼e.

 14. This is really helpful post and very informative there is no doubt about it.
  온라인카지노

 15. Thank you for sharing this useful article. Keep it up! Regards!
  온라인카지노

 16. Your article is very interesting. I think this article has a lot of information needed, looking forward to your new posts.
  스포츠토토

 17. Thank you for providing a good quality article.
  온라인카지노

 18. When did it start? The day I started surfing the Internet to read articles related to . I’ve been fond of seeing various sites related to 안전놀이터 around the world for over 10 years. Among them, I saw your site writing articles related to and I am very satisfied.

 19. Found your post interesting to read. I can’t wait to see your post soon. Good Luck for the upcoming update. This article is really very interesting and effective.
  경마사이트

 20. Hi there, after reading this remarkable paragraph i am too happy to share my experience here with friends.
  오피

 21. I’m really enjoying the design and layout of your website.
  온라인경마

 22. Thanks for sharing such a Great Information with us
  립카페

 23. Aw, this was an extremely nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a top
  notch article.
  안마

 24. He and local Brazilian politicians have for months butted heads over the types of restrictions to impose to protect against and stave off the coronavirus in the country.
  카지노사이트

 25. Less than 12% of the Brazilian population has so far been fully vaccinated against the coronavirus, according to data from 카지노사이트

 26. During the G7 summit, world leaders said they aimed to end the pandemic next year.Rich nations have faced criticism for hoarding vaccines and leaving developing nations behind.
  샌즈카지노

 27. in the United Kingdom this week committed to delivering at least 1 billion additional vaccine doses to lower-income countries over the next year in a coordinated effort to end the pandemic in 2022.
  카지노사이트

 28. “Our international priority is to accelerate the rollout of safe and effective, accessible and affordable vaccines for the poorest countries, noting the role of extensive immunization as a global public good,” the leaders said
  카지노사이트

 29. The seven leaders, including President Joe Biden in the first overseas trip of his term, said they would also take steps to improve defenses against threats to global health, including supporting endeavors in science to shorten the cycle for developing vaccines, treatments, and tests from 300 days to 100 days.
  카지노사이트

 30. Before the G7 released its official statement and news reports of the vaccine donations surfaced, United Nations Secretary-General António Guterres said that plan does not go far enough. While he said the plan was “very much welcomed,” he said more efforts were needed.
  카지노사이트

 31. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time. 우리계열카지노

 32. ​At San Francisco Concrete, we specialize in all things concrete. Our top-quality work in concrete will turn heads, and we are glad to offer a FREE consultation and provide an estimate for any project, no matter how big or small it may be. Call today to get going on projects such as…

 33. Are you looking for local, experienced, thorough and quality plumbers in Alameda to wash all your problems away? Well then, Alameda Plumbing Contractors are the people to call! As your neighbors and as a business ourselves, we understand that no matter if your plumbing problems are in your home or in a commercial building, they are a pain to live and work with.

 34. Biz profesyonel olarak ve titiz çalışmamız ile bürodan büroya, ofisten ofise, evden eve nakliye işlerinizi siz sayın müşterilerimize sorun ve problem olmaktan çıkarıyoruz.

 35. Hizmet sektörü ne olursa olsun bilgi almak istediğiniz firma verileri detay.info da. Veri tabanımız sizlere konunda uzman hizmet veren firmalarla donatılmakta ve her geçen gün güncellenmektedir. Detay.İnfo da modern dizinler halinde firma bilgiler sizlere sunulmakta. kurumsal firma rehberi

 36. I want to thank you for sending the information about the real estate class. Hearing your perspective helped me decide to enroll. I look forward to being in class with you!

 37. This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here!

 38. This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information.

 39. You have a real ability for writing unique content. I like how you think and the way you represent your views in this article.

 40. The terms and conditions of the online promotion are given at the 카지노사이트 web site and it is important that you are aware of the details. Only loyalty points earned through wagering will count for the leader board. Bonus or complimentary loyalty points will not be counted. Players wagering in currencies other than GBP will have their loyalty points converted to the GBP equivalent for leader board purposes.

 41. Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!.

 42. Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!.

 43. Nice information, valuable and excellent texture, as share good stuff with good ideas and concepts.

 44. 사설바둑이사이트 현금바둑이게임 온라인현금바둑이 Dealer Role-play | Personal Attention | Trigger Sounds

 45. Great post. Thanks so much for sharing your knowledge! It’s great to see that some people still put in the effort to manage their websites. I will definitely be back soon.

 46. I Won The Car, and Lost My Mind – GTA Online 토토사이트 DLC

 47. Great article! This is the kind of info that should be shared across the web. Shame on the search engines for no longer positioning this post upper! Come on over and visit my site .
  Thank you. พนันบอลออนไลน์ เว็บไหนดี

 48. Happy to read this blog
  Hope that people come ton nthis website
  Keep writing
  Slot online Abunslot

 49. It’s pretty cool! Keep writing articles like this!
  slot online tergacor

 50. Good article. Very interesting and unique!

  slot online tergacor

 51. Selamat datang ke situs IBOPLAY, kami merupakan situs agen casino online. yang menawarkan ragam produk judi online dari slot online, poker online, casino games, sportsbetting dan juga togel online.

 52. Halaman yang bagus, Silahkan kunjungi situs slot online terbaik kami disini iboplay

 53. Situs terbaik dan terbaru di indonesia di sini kita bisa deposit pulsa ada juga bonus harian dari pemain yang online mari bergabung di situs kita. IBOPLAY

 54. Selamat datang ke situs IBOPLAY, kami merupakan situs agen casino online. yang menawarkan ragam produk judi online dari slot online, poker online, casino games, sportsbetting dan juga togel online. iboplay

 55. Iboplay online situs judi online terpercaya Indonesia pertama yang menyediakan berbagai jenis game judi online terbaik.

 56. Game Bola Online Tervavorit di indonesia menapilkan situs game bola online terbaik dengan berbagai pertandingan untuk memberikan pengalaman saat bermain. slot snicasino

 57. Bandar Judi Casino CMDPLAY merupakan situs judi slot online terpercaya menyediakan deposit pulsa dengan rate terbaik. Hadir sebagai penyedia jasa layanan judi slot online, bandar judi slot ini menyediakan berbagai macam jenis permainan judi slot online. cmdplay slot

 58. CMDPLAY situs judi poker dominoQQ online dengan deposit pulsa tanpa potongan merupakan situs poker online terpercaya di Indonesia. Pada masa sekarang ini siapa yang tidak tahu akan adanya judi poker online. situs poker 2022

 59. Agentpoker terbaik IBOPLAY Selama beberapa tahun terakhir, slot online menjadi salah satu permainan kasino online yang paling populer. IBOPLAY menyediakan permainan slot online dari Pragmatic Play, PG Soft, AIS Gaming, Spade Gaming, AFB Gaming, Joker Gaming dan masih banyak penyedia slot lain yang menjadi mitra kami. IBOPLAY

 60. Situs CMDPLAY kini hadir menyediakan judi bola SBOBET terbaik. Bermain judi bola online bisa dikatakan cukup mudah bagi pemula sekalipun. Kita sudah tidak asing lagi bukan dengan permainan judi bola online Bandar Bola Terpercaya Tahun 2022 ini. bandar bola terpercaya Tahun 2022

 61. Hallo guys selamat datang disitus terbaik bos88 slot online. Merupakan situs judi terbesar yang telah dikenal oleh semua kalangan pemain judi online indonesia.

 62. CMDPLAY situs judi poker dominoQQ online dengan deposit pulsa tanpa potongan merupakan situs poker online terpercaya di Indonesia. Pada masa sekarang ini siapa yang tidak tahu akan adanya judi poker online. http://situspoker2022.com/

 63. Playland slot88 – Link slot Pragmatic situs terbaik 2022, yang memiliki beberapa permainan slot terlengkap. https://linkslotpragmatic.com/

 64. Bandar Slot Hoki88 – Setiap orang yang pernah mengunjungi wisata kasino di dunia seperti Las Vegas, Macau, Genting dan lain-lain. Pasti tahu kalau permainan yang paling terlihat dan banyak adalah permainan slot. Mesin slot selalu dijajarkan di main hall casino dengan angka jackpot luar biasa.

  • Bandar Slot Hoki88 – Setiap orang yang pernah mengunjungi wisata kasino di dunia seperti Las Vegas, Macau, Genting dan lain-lain. Pasti tahu kalau permainan yang paling terlihat dan banyak adalah permainan slot. Mesin slot selalu dijajarkan di main hall casino dengan angka jackpot luar biasa. https://bandarslothoki88.com/

 65. We come forward with the best, accurate and concise information. Therefore, consider visiting our website to learn everything you need to know about your Att email account. Learn how you can successfully sign in to your account, how you can prevent or fix problems with your email account, and how you can set it up on your device.

 66. Playland Slot88 Hello ganks, kami SniSlot88 sebagai situs slot uang asli hadir di Indonesia dengan memberikan ragam pilihan permainan slot online terbaik.
  Kami memang merupakan pendatang baru di industri ini namun sangat berkomitmen untuk memberikan yang terbaik bagi para pelanggan kami.
  Indoslot777

 67. iboplay situs Slot Online Terpercaya di Indonesia telah menyiapkan berbagai jenis permainan poker terbaik dengan ribuan member yang siap dimainkan. Situs Judi Online ini menghadirkan berbagai provider game yang terpercaya bagi setiap member yang baru bergabung. nexus engine slot

 68. Poker 2022 Resmi Terpercaya merupakan bandar judi resmi terpercaya di Indonesia. Bandar poker 2022 juga menyediakan banyak sekali berbagai macam permainan judi poker online nan beragam.
  bandar poker terpercaya

 69. join IBOPLAY SLOT, situs judi terbaik dengan ragam permainan dan hadiah serta bonus yang bisa anda dapatkan setiap bulan!

 70. Iobbet blog situs judi slot online terpercaya sudah berdiri sejak puluhan tahun dengan berbagai jenis permainan slot online gacor. IOBBET

 71. We can help you to know your Arlo camera in a better way. So, if you seek any help with your Arlo camera setup, consider visiting our website. Here, we make sure to provide you with information about the Arlo Camera Login, installation, troubleshooting, and much more. So, please consider giving us a chance.

 72. situs casino 2022 judi terpopuler menghadirkan berbgai macam unggulan di dunia. situs casino

 73. Thank you for sharing this useful information with us. snitogel

 74. SNITOGEL Sebagai penyedia situs togel terpercaya tentu pastinya akan memberikan hasil yang terbaik untuk para pencinta judi togel online.

 75. SNICASINO – Kami sebagai penyedia Agen Casino terbaik dan terpercaya, Dimana Situs Kami Menampilkan Permainan Casino Terbaik. Situs SNICASINO juga telah dipercaya oleh Pencinta Judi Online. Selain dipercaya Oleh Pencinta Judi Online.

 76. Bandar Slot online CMDPLAY merupakan salah satu agen situs judi online terbaik yang kami miliki.

 77. Selamat datang disitus Agen Slot Online Resmi dan Terpercaya CMDPLAY. Sebagai salah satu penyedia agen slot online terbesar. Kami akan menyediakan beraneka ragam macam pilihan pada permainan agen slot online terbaik CMDPLAY.

 78. Free to play, leading, premium, surf strategy, strategy, strategy, strategy, engine… Multi surf for free Go and try to play until you may think that surfing the web. and recommend that you do not stray , เติมเกม

 79. CMDPLAY Agen Slot Online Terpercaya Di Indonesia sebagai salah satu penyedia agen slot online terbesar dan bekerjasama dengan provider slot online terbaik agar anda bisa bermain di semua permainan slot online cukup menggunakan 1 ID saja.

 80. situs slot agen slot bandar slot judi online slot rtp winrate kemenangan 90% 

 81. situs judi slot paling aman dan gacor SNICASINO >> https://snicasino.co/

 82. situs slot agen slot bandar slot judi online slot rtp winrate kemenangan 90%

 83. Bandar slot online CMDPLAY merupakan salah satu situs judi online tergacor, Yang memiliki game slot terlengkap. Game yang tersedia disitus CMDPLAY, ialah Togel, Slot, Poker dan Bola. Sebagai bandar slot online, Yang sudah ada sejak tahun 2013 dan berdiri sampai sekarang. CMDPLAY juga menyediakan beberapa metode pembayaran seperti Bank transfer, E-Money, Pulsa Telkomsel dan XL. CMDPLAY

 84. สมัคร ufabet ทางเข้ายูฟ่าเบท ฝากไม่มีขั้นต่ำ ถอนระบบออโต้ ดีที่สุดสำหรับเว็บพนันออนไลน์ ufabet

 85. Hi there to all, how is everything, I think every one is getting more from this web page, and your views are fastidious in favor of new people. 토토사이트

 86. What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and piece of writing is in fact fruitful in favor of me. Any suggestions? Thank you! 파워볼사이트

 87. There is perceptibly a lot to identify about this.
  I assume you made certain nice points in features also. 먹튀검증

 88. Fitur slot deposit pulsa Telkomsel bisa di manfaatkan bagi Anda pecinta slot untuk di gunakan sebagai modal bermain slot online. Saat ini, SNICasino sebagai agen judi online deposit pulsa juga menerima deposit dari para member melalui pulsa Telkomsel.Kami menerima minimal slot deposit pulsa sebesar Rp.10 ribu, namun untuk saat ini di kenakan potongan sebesar 20%. Sehingga saldo di deposit Anda pada SNICasino hanya sekitar Rp.8 ribu. SNICASINO

 89. Hi, i believe that i saw you visited my website so i came to go back the desire?.I’m trying to find issues to improve my website!I suppose its good enough to use some of your ideas!! 메이저사이트

 90. Great delivery. Outstanding arguments. Keep up the amazing effort. 카지노사이트

 91. I truly love your site.. Great colors & theme.
  Did you make this amazing site yourself? Please reply
  back as I’m hoping to create my own personal website and would love
  to know where you got this from or just what the theme is called.
  Many thanks! 토토사이트

 92. Jika Anda mencari situs togel online terpercaya, maka kami ACCTOTO bisa menjadi akhir dari pencarian Anda.

 93. I don’t know where I got the information, but it’s a good topic. I have to spend my time learning more or understanding more. Thank you for the good information. I was looking for this information for a mission.

  스포츠토토

 94. “May I briefly tell you how relieved it is to find someone who truly understands what you’re saying on the Internet. You know exactly how to reveal problems and make them important.”

  안전놀이터

 95. Have you ever thought of adding a little more than just adding an article?

  우리카지노탑

 96. “I’m not sure if you mean what you say, but it’s all fundamental. If you’ve added us a little bit of a huge image, But think about it.”

  카지노사이트

 97. SNICASINO Merupakan agen slot gacor dengan program reward fantastis yang di tawarkan setiap harinya hadir dengan tema permainan terbaru dan memberikan kenyamanan bermain buat para member setianya.

 98. The quality and quantity of work produced in here is absolute informative. Thanks for sharing…

 99. Jika Anda mencari situs togel online terpercaya, maka kami ACCTOTO bisa menjadi akhir dari pencarian Anda.

 100. Jika Anda mencari situs togel online terpercaya, maka kami ACCTOTO bisa menjadi akhir dari pencarian Anda.

 101. Magnificent put up, very informative blog. You must continue this. https://www.casinositewiki.com

 102. Efficiently written information.. Keep up the good work. https://www.oncasino.site

 103. This is a great article, Wish you would write more. good luck! https://www.casinositetop.com

 104. Best article on this topic. I love your way of writing. Keep it up. https://t.co/QvP0TKhqJM

 105. Situs slot online yang baik menyediakan ragam alternatif untuk member agar bisa melakukan deposit senggol168 

 106. Ekatoto bandar slot online situs judi online taruhan togel online ekatoto

 107. Situs slot online yang baik menyediakan ragam alternatif untuk member agar bisa melakukan deposit senggol168 

 108. “I would like to thanks’ for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also.

 109. this is the best way to share the great article with everyone one, so that everyone can able to utilize this information

 110. I was impressed by your writing. Your writing is impressive. I want to write like you

 111. Hi! this is often nice article you shared with great information.

 112. Situs slot88 gacor ekatoto di Indonesia hanya berperan sebagai marketing (pemasaran) yang mendistribusikan permainan yang di buat oleh para developer (Pragmatic Play, Habanero Gaming dan Micro Gaming).

 113.  RTP LIVE SLOT SULTAN199 GACOR MAXWIN HARI INI 

 114.  Jenis permainan pada ekatoto togel ini adalah taruhan paling konvensional pada permainan togel

 115. i am really happy to say it’s an interesting post to read . I learn new information from your article , you are doing a great job . Keep it up. visit on my bio

  https://sakti123web.com/

 116.  Slot Gacor » Sultan199 : Daftar Situs Slot Gacor Hari Ini & Agen Judi Slot88 Online

 117. Jika Anda mencari situs togel online terpercaya, maka kami Colok bebas togel bisa menjadi akhir dari pencarian Anda. “https://bandartoto.online/

 118.  Jenis permainan pada ekatoto togel ini adalah taruhan paling konvensional pada permainan togel

 119. Halo Siapa yang tahu situs
  SNITOGEL merupakan situs yang paling mudah untuk dimenangkan dengna Bonus luckydraw

 120. I came to this site with the introduction of a friend around me and I was very impressed when I found your writing. I’ll come back often after bookmarking! 바카라사이트

 121. i am really happy to say it’s an interesting post to read . I learn new information from your article , you are doing a great job . Keep it up. visit on my bio
  https://sakti123togel.com

 122. let’s visit my amazing profile Sakti123 togel

 123. let’s visit my amazing profile Sakti123 togel

 124. let’s visit my amazing profile Sakti123 togel

 125. I was able to think a lot while looking at this post. https://www.casinosite.one/

 126. Definitely a good blog is very good. Thank you for sharing. Feel free to visit my website; https://www.casinosite.zone/

 127. This type of article that enlighted me all throughout and thanks for this.This going to be excitement and have fun to read. thank to it. check this out to for further exciting.
  https://www.bacarasite.com

 128. We must be more passionate about everything espeCially when it comes in our nature and environment check this out also
  https://www.casinosite.link

 129. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

 130. Hello ! I am the one who writes posts on these topics casinocommunity I would like to write an article based on your article. When can I ask for a review?

 131. As I am looking at your writing, majorsite I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

 132. I’ve been troubled for several days with this topic. baccaratsite, But by chance looking at your post solved my problem! I will leave my blog, so when would you like to visit it?

 133. PLEASE HELP ME TO CLICK MY SECOND AMAZING WEBSITE GUYS I HAVE A LOT GAME AND YOU CAN PLAY IT CUANTOGEL123

 134. I am happy to be here and this wonderful blog. I have found here lots of important information for my knowledge I need. Thanks for sharing this amazing post.

 135. It’s the same topic , but I was quite surprised to see the opinions I didn’t think of. My blog also has articles on these topics, so I look forward to your visit. bitcoincasino

 136. As I am looking at your writing, casinocommunity I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

 137. I was looking for another article by chance and found your article casinocommunity I am writing on this topic, so I think it will help a lot. I leave my blog address below. Please visit once.

 138. Your explanation is organized very easy to understand!!! I understood at once. Could you please post about baccaratcommunity ?? Please!!

 139. RTP INDOMABET adalah situs yang memberikan bocoran slot online dengan tingkat kemenangan yang sangat tinggi, dan memberikan kemenangan yang nyata untuk anda. mari buktikan sendiri!!!

 140. Your desire, excitement, and aspiration are heard, go 1 dollar deposit casino Canada . Try your luck and share your emotions. Don’t forget who risks wins.

 141. Your desire, excitement, and aspiration are heard, go 1 dollar deposit casino New Zealand . Try your luck and share your emotions. Don’t forget who risks wins.

 142. The assignment submission period was over and I was nervous, baccarat online and I am very happy to see your post just in time and it was a great help. Thank you ! Leave your blog address below. Please visit me anytime.

 143. It’s the same topic , but I was quite surprised to see the opinions I didn’t think of. My blog also has articles on these topics, so I look forward to your visit. casinocommunity

 144. I have been looking for articles on these topics for a long time. safetoto I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

 145. This site is the number to give information, I just seen this information
  One Dollar Web Hosting

 146. This is your page is very informative
  Cheap Vps Hosting

 147. I appreciate your amazing work, Such as totally useful data
  Affordable Web Hosting

 148. Of course, your article is good enough, casinosite but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

 149. I came to this site with the introduction of a friend around me and I was very impressed when I found your writing. I’ll come back often after bookmarking! baccaratcommunity

 150. First of all, thank you for your post. totosite Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

 151. Hi there, I enjoy reading all of your article.
  https://www.sportstotomen.com

 152. very interesting information and i really glad to getting this information
  https://www.gostopsite.com/

 153. This article is very helpful and interesting too. Keep doing this in future.
  https://www.19guide03.com

 154. Hi am pooja sharma accompanies relative which gives you best to best assistance with accompanies. Administration is constantly given on our site, at whatever point you need, you can get it on our site.

 155. เกมสล็อตเมดูซ่า 2 Medusa II เกมภาค2 ที่สานต่อความร้อนเเรง เเละ ต้านทานกระเเสไม่ไหว กับเกมสล็อตออนไลน์สุดพรีเมียมจาก สล็อต pg เกมสล็อต 3D ที่มาพร้อมกับรูปแบบการเล่นที่เเสนเรียบง่าย คงความคลาสสิก เอฟเฟ็กการออกรางวัล เเละ การหมุนสปินสุดปัง เล่นง่ายรายได้ดี มีสัญลักษณ์ตัวคูณเยอะ เข้าโบนัสไว ลุ้นรับเงินรางวัลทุกครั้งที่หมุนสปิน สล็อตเเตกง่าย ได้ชัวร์ 100%

 156. Hi companions ! If you have any desire to get the best assistance, then you can agree with it from our position, which our side gives the best help. Gives different sorts of administration.

 157. This is the post I was looking for roulette I am very happy to finally read about the Thank you very much. Your post was of great help to me If you are interested in the column I wrote, please visit my site .

 158. Thank you for this wonderful post! It has long been extremely helpful. I wish that you will carry on posting your knowledge with us thanks for sharing this post.

 159. This blog is so good. It contains all the necessary information needed. I appreciate the hard work of the creator of this blog. Thanks for sharing. Visit our website for the best.

 160. Thank you for this wonderfull post! It has long been extremely helpful. I wish that you will carry on posting your knowledge with us thanks for sharing this post.

 161. The great thing about this blog is the conversational tone and the real person behind the brand. I found this post I liked everything in this post this post is beneficial for me.

 162. It’s too bad to check your article late. I wonder what it would be if we met a little faster. I want to exchange a little more, but please visit my site casino online and leave a message!!

 163. Thank you for useful information. That can make me use the information to work in order to continue working effectively. Thank you.

 164. I’ve been troubled for several days with this topic. totosite, But by chance looking at your post solved my problem! I will leave my blog, so when would you like to visit it?

 165. Why couldn’t I have the same or similar opinions as you? T^T I hope you also visit my blog and give us a good opinion. majorsite

 166. It’s obviously true that back rubs are reviving and discharge the poisons in the body. Yet, not just this back rubs additionally discharge endorphins in your cerebrum that you cheerful and make it simpler for you talk and cooperate with your accomplice. Since a back rub is additionally extremely cozy it fabricates a passionate associate between the accomplices getting the back rub.Visit body massage at hsr layout

 167. สล็อต รับประกันความเฮง คิดจะเล่นต้องเล่นเว็บตรง เป็นเว็บที่ครองใจ
  สาวกสล็อต บาคาร่า สล็อตแตกง่ายแตกหนัก มีค่ายเกมส์ให้เลือกเล่น ครบทุกค่ายชั้นนำ เป็นเว็บตรง เกมสล็อตที่มีคนนิยมเล่นมากที่สุด สล็อตโบนัทแตกเยอะแบบไม่มีกั๊ก เป็นเว็บสล็อตที่มาแรงอันดับ 1 ของไทยและเอเชีย เว็บตรง มั่นคงที่สุด นาทีนี้ไม่มีใครไม่รู้จัก

 168. HELLO EVERYONE, I REALLY LOVE THIS KIND OF POST , WHILE HAVING I READING THIS I FEEL AMAZING WITH THIS POST, THANKS
  https://www.sportstototop.com

 169. THIS IS WAS A VERY MOTIVATIONAL POST. I HOPE YOU ALL THE LUCK AND STAY BLESSED!
  https://www.pachinkosite.info

 170. HI! I NEED TO SAY THANK YOU FOR THIS FANTASTIC POST THAT I READ AT THIS MOMENT, I REALLY LIKED EVERY PART OF THIS POST. THANKS FOR THIS KIND OF ARTICLE.
  https://www.racesite.pro

 171. As I am looking at your writing, baccarat online I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

 172. When I read an article on this topic, bitcoincasino the first thought was profound and difficult, and I wondered if others could understand.. My site has a discussion board for articles and photos similar to this topic. Could you please visit me when you have time to discuss this topic?

 173. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. 카지노사이트

 174. I’m hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well. 카지노

 175. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now Feel free to visit my website; 바카라사이트

 176. Impressive!Thanks for giving me an idea to my site. Ill be following your works from now on. 먹튀검증

 177. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part I care for such information a lot

 178. I have been looking for articles on these topics for a long time. safetoto I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

 179. Amazing article two way radio headset efficient device that work best in all condition.
  https://talknchat.net/read-blog/1626

 180. Your article has answered the question I was wondering about! I would like to write a thesis on this subject, but I would like you to give your opinion once 😀 totosite

 181. Myotherapy, also known as massage therapy, is the art of manipulating and kneading a person’s soft-tissues or muscles in order to improve their health or wellbeing. This is a type of manual therapy that involves holding, moving and applying pressure on the muscles, tendons and ligaments.Visit body massage near me

 182. By being embraced by January and the warm seeking, wisdom is much valued in the spring breeze. It gives and saves the spring wind, which is abundantly spring wind. Blood fades from youth, and youthful skin is the spring breeze. If not called to them, I am glad, giving, and with myself. There are all kinds of things, and soon to come. Yes, live happily and at the end of the fruit how much your heart will be on ice. Even if you search for it, the magnificent blood of love holds a large hug, what do you see here. It is a bar, from the days of January and the Golden Age.비아그라구매 For the sake of ideals, it is a bar, it will. Decaying beauty hardens, and bright sandy birds hold onto it.

 1. Pingback: 1proximate

 2. Pingback: 3shingles

 3. Pingback: 3contract

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.