A görögök

Sok országról kijelentettük már, hogy rettenetes, kilátástalan, röhejes és úgy általában tökéletesen kiérdemli megvetésünket. Csődfölde azonban hozzájuk képest is különleges, itt láthatóan minden összejött. Hegyek, szigetek, hegyes szigetek, kecskék, szőrös nőstények, dögmeleg, szakadatlan erdő(kóró)tüzek, ráadásul a kontinens egyetlen olyan szegletében sikerült berendezkedniük, amelyhez képest még Albánia is észak-nyugati irányban található. Nem is csoda, hogy hamarosan az egész kócerájt német, kínai és amerikai üzletemberek birtokolják majd, a bennszülöttek pedig Zeusz villámaiban, és valamelyik újjászülető kommunista pártjuk vagányul tárgyaló pénzügyminiszterében bízhatnak.

A görög nép beteges tévképzetei már-már a szlovákéit ostromolnák, ha az utóbbi egyáltalán létezne. A Balkán többi barlanglakója nemzeti önigazolásként legfeljebb csak részegen csettintget a levegőbe, ezek az idióták azonban komolyan hisznek abban, hogy ókori pongyolás-buzeráns elődeiknek köszönhetően az európai kultúra megalapozóinak tarthatják magukat. Mi azonban tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy a hatodikos matekanyagon, mókás ostromgépeken, pitiánerül irigy, önző és féltékeny (azaz kommunista) istenségeken, nagy filozófiai örök igazságokon és három oszlopfőn kívül az égvilágon semmit sem dobtak be a közösbe. Ezekre meg ugye semmi szükségünk sincs a 21. század hajnalán.

ANTIK GÖRÖG ÉS MAI DEMOKRÁCIA: MÉLTÓK EGYMÁSHOZ

A nagyra becsült és komoly hangsúllyal tanított antik Hellászról a sok csodás amfóra, oszloptöredék és sportolószobor mellett azt érdemes tudni, hogy megalázóan szegény volt. A korabeli átlaggörögnek egy új sarura is évekig kellett spórolnia, a lóra pedig úgy néztek, ahogy egy mai átlagmagyar Botka László Rolexére, amely a búvárkodást is bírja. A kopár sziklákon legeltetett sovány kecskék országának gazdagjai leginkább abból tudtak vagyont felhalmozni, hogy Levante-szerte ők értékesítették jelentős árréssel a hajózásban kevésbé tapasztalt szkíták gabonáját. Erről a gabonáról egyébként azt érdemes tudni, hogy ugyanazon a termőföldön termett, amelyet Ukrajna IMF-bábállammá csicskásítása után, valószínűleg jelenleg is konténerszámra hordanak el jóárasítva, kevésbé szerencsés adottságú germán államokba, ugyancsak IMF-szövetséges vállalatok nagy-nagy megelégedésére.

A dicső antik Hellász legismertebb emléke egy kőbánya Athén közepén, amelyért meg van őrülve a világ. Mintha a margitszigeti domonkos rendi apácakolostor falainak alsó egy métere turisták millióit csalogatná évente, Magyarország legizgalmasabb látnivalójaként.

Mivel a termelés az olajbogyón és a szomorú kecsketekinteteken túl az antik hőskorban sem volt erősségük, az értékteremtést egészen kretén nimfomán istenségekről, kicsinyes, gonosz szörnyekről, véletlenül megdugott anyukákról, háborúkról és orgiákról beszámoló mitológiában, valamint rengeteg gondolkodásban próbálták megtalálni. Közben kitalálták a demokráciát is, köszönjük, az is csodálatos lett (vagy most már talán mégse annyira jó, hogy 0rbán, Trump és Brexit is nyerhet?)! Különös fejlemény, hogy a demokrácia elengedése után, egy teljhatalmú despota irányítása alatt tudtak igazán meggazdagodni, miután végigrabolták a világnak azt a részét, amely leginkább termelés útján szedte meg magát. Lehetséges lenne, hogy a gyors meggazdagodásnak nem a demokrácia, hanem mások kirablása a módja, ahogy a lassú meggazdagodásnak pedig nem a demokrácia, hanem a munka? Görög filozófiai magaslatok ezek, úgyhogy helyettünk esetleg a Papandreu család valamely neves tagjának kéne megválaszolnia.

A lusta, kicsinyes, irigy, féltékeny, hatalmaskodó, a szorgalmas és tehetséges embereket hobbiból szivató és ezek után a saját társaik ellen forduló lények közösségét modern kifejezéssel kommunistáknak nevezzük.

Nos, a görögöket ezért a korszakért rajongja körbe a világ, elsősorban a demokráciájukról szóló tündérmesék miatt.

Ne feledjük azonban az antik görög demokrácia legfényesebb vívmányát, a politikai ellenségek száműzésére használt cserépszavazást, amely maga a Jean-Claude Juncker által méltón megörökölt, pillanatpolitikai cigánykodás.

Erre a nem igazán becsületes, majd a makedón hegemónia idején már nem is túlzottan demokratikus közegre jött a fekve zabáló római császárkori szellemiség, majd a központi hatalom és a rendfenntartás terén olykor-olykor megbicsakló bizánci uralom legendás korrupciójának is lehetett a mai görögség felé tendáló hatása. Bizánc bomlásakor előbb megérkezett Itália legalja a politikai kalandorokkal, majd a török hódítás után ezt még tetézték a muzulmán világ kalandorai, élükön a pénzért és pénzzel járó pozícióért bármilyen birodalmi segget kinyaló, illetve bárkinek a torkát elmetsző albánokkal.

Steindl Imre ilyesmit tervezett ideiglenes szállásnak az Országházat építő tót szakmunkások számára. Apró különbség, hogy annak nem kellett ilyen igényesen kijavítani a vakolatát.

A MACEDÓNOKAT UTÁLÓ, DE HOZZÁJUK HASONLÓAN GYANÚSAN SOKAT ALVÓ NÉP

Az önálló görög történelem azonban akkor véget is ért, amikor a Római Köztársaság a felfedezés örömétől átitatva, mozgatni kezdte izmos karjait. Természetesen igen ciki volt, hogy a görög töriórán Kr.e. 140 után egyből Kr.u. 1821 jön, ezért megkapaszkodtak a Bizánci Birodalom roskatag testében, nagyvonalúan göröggé téve azt. Az egyetlen igazán szimpatikus tettük a még náluk is sokkal nagyobb gyökér olasz hadsereg elkergetése volt. Igen vicces lehetett, amikor olyan hatalmas skalpok után, mint Líbia, Etiópia és Albánia, a sok zselézett zergetoll úgy gondolta, hogy simán elbánik majd a pompomos papucsban parádézó, fehér szoknyás és blúzos görög katonákkal, de ha nincsenek a nácik, ez a sok harisnyás idióta Montenegróig kergeti a digókat.

Hitler legnagyobb tévedése nem a Szovjetunió lerohanása, az amerikai hadüzenet vagy a sztálingrádi kitörés megtagadása volt, hanem a Metaxas-vonal elleni hajnali támadás.

Ha a délutáni szieszta idején indulnak meg, vacsorára már az összes athéni vendéglő terasza tömve lett volna a sok vigyorgó, csukaszürke vadállattal. Mindennek ellenére, ha – ne adj Isten – megkérdezünk egy csököttet, hogy mégis mi a nyavalya ad neki némi nemzeti büszkeséget, az ókori viselt dolgaik mellett minden bizonnyal a szomszédokkal való idióta területi vitáikat említi majd. Ezeket olyan, retardált országokkal szemben folytatják, mint a pilótajátékot állami szintre emelő Albánia, a nem is létező Macedónia – őket különösen gyűlölik – és a balkáni közegben is mindenki által utált Bulgária. Nem is említve azt a permanens sziklamegjelölő játékot, amit jó pár éve játszanak török barátaikkal.

A parlament fancy őrbódéinál ácsorgó pom-pompapucsos őrök időnként megelégelik az agresszív galambok pimaszságát, és az épület védelmében kitartó hülyejárásba kezdenek. A madárraj ilyenkor riadtan felröppen, és bokamagasság helyett a levegőből kezdi el lekakilni a teret.

SÁRKÁNYOK, ÁRTÓ SZELLEMEK, KÁVÉZGATÁS, DUMB ÉS DUMBER

A görög mindennapokat nézve értjük meg igazán, hogy ennyire büszkék ókori bölcseikre, hiszen velük a görög nép több évezredre kigondolkodta magát. Mivel egyikünk bő két évtizede eltöltött némi időt a krétai top-értelmiség körében, első kézből tudunk felvilágosítást adni annak a szigetnek a szellemi állapotáról, amely villanyszerelőt hív a kiégett körtéhez és a teletexten szeretne komolyzenét hallgatni. És ezek még a kevésbé súlyos dolgok. Tűzoltóságuk bármikor képes könnyed sziesztát tartani egy enyhébb bozóttűz esetén, hiszen tűz mindig volt, ezután is lesz. Megvár, nem szalad el (mondjuk pont igen, de ez most mindegy). Meleg van, enni és pihenni kell, vagy ha úgy tetszik, szusszanni egyet. A rendőrségük már egy fokkal keményebb, mert hősiesen igyekszik forgalmat irányítani a lámpákat sosem látott kereszteződésekben, de ezt a hálátlan nép rendszerint ablakletekeréssel, és a rendvédelmi szerv kurva anyjába történő elküldéssel díjazza. Magyar szem számára meglepő lehet, hogy a görög rendőr ilyenkor nem feljelent, rendszámot ír fel, vagy behorpasztja a motorháztetőt gumibottal, hanem készségesen visszamegy a kurva anyjába, ami krétai férfiember esetében praktikusan valamelyik anyakávézót jelenti. Itt aztán könnyed frissítőkkel, esetleg egy-két parti backgammonnal igyekszik feledtetni forgalomirányítási kudarcait.

Ha nem merül bele túlságosan a partiba, akár a makacsul csilingelő telefont is felveszi.

A távbeszélőn rendszerint az Irakliont övező dombok kétségbeesett parasztsága telefonál, akik a hegyek barlangjaiban lakó szörnyek és sárkányok miatt sokszor nem tudnak kimenni kapálni a szőlejükbe. A görög rendőr pedig kedvesen megnyugtatja őket, hogy várják ki a pillanatot, amikor a sok szörny sziesztát tart. Innen már nem nehéz eljutni addig a pontig, hogy vajon minek tudhatják be ezek a villámlás vagy a vulkánkitörés természeti jelenségeit…

Dolgos görög mindennapok, felhívjuk a figyelmet a valószínűleg évtizedekkel ezelőtt meghajlott asztallábra.

A BKK-t szidó embertársaink figyelmét különösen kérjük most, mert ismerünk pár helyet arrafelé, ahol a városi tömegközlekedés alapjait még a gyors kiürítést szigorúan az élőerőre koncentráló Wehrmacht egykori gépállománya képezi. Nem is kell mondanunk, hogy a karbantartási útmutatók jóval vékonyabbak lehetnek a magyarnál. A védelem első vonalát a műszerfal mellett elhelyezett szentkép, a másodikat pedig a fölé aggatott fokhagymafüzér jelenti. Ennyi bármelyik őslakosnak bőségesen elég, a túlbiztosítás pedig a legkevésbé sem görög erény, ha értjük egymást… 150 évvel a vasút feltalálása után a görögök nyitottak egy dimenziókaput az ismeretlenbe, és megismerkedtek ezzel a furcsa, szokatlan találmánnyal. Mi is hálásak lehetünk nekik ezért a bátor lépésért, hiszen az újonnan és drágán vett Siemens Desiro szerelvényeik ma olcsó vétel keretében futnak hazánk sínpárjain. Végül mindenki jól járt. A csacsiban mégse kell alkatrészeket cserélni, és a legvadabb kaptatóra is felmegy finom sárgarépáért. Az ötéves se játsszon Lego Technic-kel (az jó lesz az ügyes kiskamasznak), adja csak el a számára értelmezhetetlen karácsonyi ajándékot üveggolyókért a fejlettebbeknek, és maradjon szépen a Duplónál! Az hátha nem haladja meg képességeit.

Az athéni Nyugati, Keleti és Déli pályaudvar kényszerházassága Rákosrendezővel és Kelenfölddel 1979-ben, mintegy 135 évvel az első magyar indóház megjelenése után. Érdemes megfigyelni a három, utasforgalmat bonyolító vágányt, rusztikus taplfáikkal és a görög flórához képest szokatlanul buja növényzettel.

VENEZUELA EURÓPÁBAN! EURÓPÁBAN?

Közgazdász olvasóinknak melegen ajánljuk, hogy feküdjenek rá a görög gazdaság tanulmányozására. Valószínűleg Nobel-díj lesz ugyanis a jutalma annak a páratlan koponyának, aki megfejti, miből finanszírozza a fehér robogót meg a backgammont a sok, roskatag hokedliken dekkoló kávéházi naplopó. Persze nem nagy talány ez abban az országban, ahol prémium jár a munkahelyre időben beérőnek, és kompok tucatjai futnak zátonyra egy-egy válogatott meccs alkalmával. Hitelezőik jóindulatából,  ugyanis a modern görög állam 1827 óta hivatalosan ötször ment csődbe – nem hivatalosan pedig sosem volt másban – úgyhogy nem is zavarja őket különösebben a dolog. Szemben a magyarok természetes felhalmozó, előrelátó, fejlődést segítő ösztönével, a görögöknek nem okoz problémát, ha kiadásaik rendszeresen 10%-kal haladják meg a bevételeiket.

A görög adóhivatal úgyse szívesen piszkálja a Bíborbanszületett Konstantin óta hegyekben álló kilátástalan aktatornyokat, amíg van a gépben friss kávé.
Bölcs történelmi tapasztalataik okán rájöttek, hogy valamelyik angolszász nagyhatalom majd úgyis a stratégiailag fontos görögök mögé áll, és nagyvonalúan szemet huny „tücsök” életmódjuk fölött néhány tengerészeti és légibázisért, valamint nagyvonalú fegyverbeszerzésekért cserébe.

Ezt azóta a leggazdagabb európai fogyasztók is belátták. Nem is akarják elengedni a jól tejelő, olcsó droglabort.

Vajon hogy jutottak el idáig? Köztudomású, hogy annyi idétlen ürügy állami kifizetésekre sehol máshol nem létezett/létezik, mint Görögországban. Van azonban egy olyan szegmens, amelynek amúgy az Ezredes is lelkes híve és támogatója, nevezetesen az indokolatlan és teljesen felesleges katonai kiadások. A görögök ősei mesterien újították meg a tengeri és a gyalogos harcmodort, majd a makedónok révén a lovas harcmodort is, a mai Görögország azonban a légierővel megjelent új fegyvernemmel még száz év múltán sem tud mit kezdeni. A 156 darab F-16-osuk mellé vásárolt 44 darab, nem jobb, de drágább Mirage-2000 jó alapot teremtett saját pénzügyi és politikai önállóságának teljes elvesztésére. Látjuk magunk előtt a hirtelen rengeteg pénzt örökölt Teletubbie-t, aki hatalmas vagyonából azonnal 156 gombóc csokoládéfagylaltot vásárol? És azt, hogy még ez sem elég neki, és nyomat rá 44 gombóc vaníliát? Majd azt, amikor vörös fejjel ordít, mert az egész olvadtan csorog lefelé a szőrös kis kezén? Vajon mi foghatta meg őket ennyire a repülőgépekben? Azt hitték, ilyesmit csak a parlamentjük előtt röpködő galambok meg a mondáik hősei tudnak?

Vagy féltek, hogy ha közel repülnek velük a Naphoz, szétolvad a szárnyuk?

Katartikus pillanat lehetett, amikor látták, hogy nem, de az okát nyilván még ma se értik, és csak veszik, és veszik, és veszik a méregdrága külföldi harcigépeket. Probléma azonban úgyse lehet ebből, hiszen a nyugati adófizetők és a nyugati bankok nem fognak a nyugati adófizetők és a nyugati bankok üzleti partnereinek, a nyugati hadiipari cégeknek a kezébe harapni, a körbefinanszírozás tehát okosan folytatódik tovább! Vagy mégse?

Görög ifjúkommunisták tüntetnek a görög öregkommunista/marxista/trockista/maoista kormánypárt intézkedései ellen, amiért még mindig nem jut mindenki drága bőrkabáthoz, és nem az igények szerint újratölthető a starbuckos utazópohár újhullámos lattéval.

ÉLJÜNK VÉGRE EGY IGAZSÁGOSABB VILÁGBAN! VEGYÜK EL A PÉNZT A GAZDAG NEMGÖRÖGÖKTŐL!

2009-ig rendben is ment a dolog, ekkor viszont a görögök kénytelenek voltak rádöbbenni, hogy vége a gyereknapnak, és a kitartóik vesztes malomcsapat bábuiként, szigetről szigetre fogják őket levenni a térképről, hacsak politikai elitjük nem képes kitermelni valakit vagy valamit a folyamat ellen. Míg Magyarországon ez 2010 után fényes sikerrel járt, addig Görögországban olaszokat megszégyenítő rotációban váltották egymást motoros-bőrdzsekis válságmenedzserek és hájas eurobürokraták. Közös tulajdonságuk, hogy mind őszinte hívei Karl Marx nemes eszméinek, és az egykori tengelyhatalmakról való újabb és újabb jóvátétel-lehúzásoknak. Miután eme kísérletek valamilyen oknál fogva sosem érnek valódi célt, az eredmény ugyanaz lesz: meghunyászkodás Merkel anyó előtt, és új választások kiírása.

A Monty Pythonból ismerős „Pokol Pénzügyminiszterei” motorosbanda hírhedt tagja. Kemény külseje ellenére német kancellárasszonyokkal és francia bankárnőkkel szemben teljesen ártalmatlan. Ilyenkor rendszerint ők hozzák el a Poklot, méghozzá Görögország napszítta földjére.

Emberbaráti kötelességünknek érezzük kisegíteni a saját problémaverméből kikecmeregni képtelen görög közéletet, ezért úgy gondoltuk, tanácsot adunk nekik. Ilyen téren profi lehetne valamelyik egykori mazsihiszes potentátunk, de félő, hogy az ország egyetlen nem komcsi politikai ereje, az Arany Hajnal mozgalom esetleg még megölné valami utcai nézeteltérés keretében, ahogy az rendesen történni szokott időnként – ugye ne feledjük, állítólag a magyarok széthúzóak. Második választásunk Medgyessy Péterre esett, aki Bokros Lajossal karöltve végre egyensúlyba hozhatná a görögök osztogató-megszorító libikókáját. Azonban a görög politikai életet, és a belőle kitermelt figurák eddigi sorát végignézve megijedtünk, hogy Megyó – a sikertől és saját messianisztikus képességeitől megittasodva – valamiféle politikai Machiavelliként térne vissza, és hát minek neveljünk rókát a saját tyúkólunk mellé? A görögöknek amúgy se lenne miből megvenniük.

Elég lesz nekik az egykori Jorgos Travel ügyvezetője, aki a csőd szélén billegés nagymestereként új impulzusokat hozhatna a hétfőtől csütörtökig élésben.

A görög hölgyek páratlan szépségét Heléné és Aphrodité óta nem kell bemutatni a világnak. Megjegyeznénk azonban, hogy 35 alatt még csak-csak próbálnak adni magukra, ezen túl viszont feladják az egyenlőtlen és kilátástalan küzdelmet a tengeri levegő által fokozottan serkentett szőrszálakkal, és szabad utat engednek a természet erőinek. A férfiakról sajnos még ennyi jót sem tudunk mondani. Kisgrofós aranyláncok, hawaii ing, vietnámi papucs utcára is. Ezek után nem meglepő, hogy büszkén mutogatják a szőrtől alig látható kulkajánosi mellkasokat, az idősebb korosztály pedig lelkesen növeszti a körmöt a kisujján, mint a férfiasság nemes szimbólumát. A görög ételek nagy része a fenti szitokáradattal ellentétben még talán dicséretet érdemelne, leszámítva néhány ajakragasztóan cukros török cuccot. Ezek török mivoltát hallva természetesen megsértődnek, miközben a török kávét – amit a bosnyákok(?) bosnyák kávénak hívnak – természetesen lelkesen görög kávézzák. Tévézés mellé a legnépszerűbb snackjük a főtt kecskefej, amihez jó étvágyat kívánunk.

UTOLJÁRA AKKOR VOLTAK SIKERESEK AZ OLIMPIÁN, AMIKOR CSAK GÖRÖG INDULHATOTT

A sport Görögországban gyakorlatilag a tévé előtt heverészést jelenti, hacsak nem tekintjük sportolásnak a vízisíelést meg a motorcsónakos siklóernyőzést, de görög ezeknél is legfeljebb a vontató szerepkörében található. Örökké emlékezetes marad az általuk rendezett zseniális olimpia, amellyel igazi görögös szakértelemmel, olyan adósságokba verték az államháztartást, hogy azzal még egy tucat Veres János sem tudna megbirkózni. Ugye mindenkiben felsejlik még a záróünnepség, amit sikerült dáridói mélységekbe süllyeszteni a körbe-körbe bolyongó nyugdíjas helyi táncdalénekesekkel a rekortánon, akik mikrofonnal a kezükben óbégatták, hogy „Ápopsze kónyirosz”, miközben a kezdőkörben DJ Tiesto keverte a szettet? Hát ennél már a Kínai Néphadsereg zászlófelvonása meg a neurotikus dobolás is élvezhetőbb volt. A szörfben meg kecskegelésben elért 6 aranyérem szintén önmagáért beszél, különösen, hogy mi magyarok tudjuk csak igazán, milyen szemérmetlenül csalnak ilyenkor a házigazdának.

Kétségtelenül megérte eltapsolniuk az évszázad második felére szánt 17. havi nyugdíjakat is az olimpiára, hiszen – ahogy az a rendezőknél szokás – utána fellendült a sportéletük: az azóta lezajlott három olimpián együtt sem nyertek annyi érmet, mint 2004-ben.

A sporttörténet forradalmasításaként a görög labdarúgó-válogatott hozta el a felismerést, hogy szükségtelen hosszú összefoglalót készíteni egy mérkőzésről, netán végigülni az egészet, hiszen egyetlen képkockában elfér a 90-120 perc összes figyelemreméltó mozzanata.

Abban az évben viszont minden összejött nekik, a foci Eb portugál szervezőinek nem lehetett egyszerű a lefújás utáni döbbent percekben előkotorni a kék-fehér konfettit. Eb-győzelem ide, vagy oda, a 2004-ben érthetetlen módon teljes gőzzel üzemelő isteneik azóta többnyire a jól megérdemelt sziesztájukat töltötték, kiváltképp a 2016-os Eb selejtezői idején, ahol a görög válogatott első kalapos csapatként megcsípte a csoport utolsó helyét. Amikor persze nagy véletlenül nyernek valamit, érdemes a helyszínen megtapasztalni, melyik az EU egyetlen tagországa, ahol levegőbe lövöldözéssel szokás köszönteni a tornagyőzelmet. Azaz csak volt az egyetlen, hiszen azóta délnyugati szomszédunkkal is révbe értek a csatlakozási tárgyalások, miután sikerült meggyőzni őket, hogy az uniós tagság fontosabb nekik a fáskamrákban bujkáló Ante Gotovinánál.

Aki a megnövekedett arab és néger transzferek nyomán leértékelt Görögországba készül nyaralni, immár tisztában van azzal, mi rejlik a barátságos mosolyok mögött. A görögök mégsem igazán méltók feszültséglevezetőnek. Vannak népek akiket gyűlölni kell, és vannak akiket csak hangosan kiröhögni. Pontosan akkora hangerővel, mint amikor kiderült, hogy Onassis elveszi Jackie Kennedyt.

About Kurtz ezredes

99 hozzászólás

 1. Nagy rajongója vagyok a blognak. De egy fontos dolog kimaradt belőle, hogy ki az EU migrációs politikáért felelős vezetője: Dimitris Avramopoulos görög politikus. Ilyen szarul, mint az ő országuk, már nem is lehetett volna kezelni a kérdést. Még seggemnyi egyezmény sem kell ahhoz, hogy amikor átjön valaki a határomon, akkor csak annyit mondjak, hogy hol van a passzport. Ha csak itt, Gyula mellett azzal indítanék, hogy a román határőrt egy kisméretű kaviccsal megdobom, már régen szétlőné a seggemet, joggal.
  Ennyi erővel a tengeri halászatért felelős biztost már nem is lehetett volna Európából delegálni, mert nálunk meg a cseheknél legalább van hal, ezért importálni kellett volna pl. egy mongolt.
  Köszönöm, hogy a legújabb EU-tagra, Horvátországra is felhívtad a figyelmünket. Voltunk a Kornati-szigeteken egy hajókiránduláson, ahol mindjárt kiderült,hogy a szigetek legnagyobb erénye az, hogy ott nem lakik szinte senki, leginkább is horvátok nem. Ahogy az utazási iroda tulajdonosa a számlakiállítás közben az adót csalta, az még a 90-es évek eleje sufni vízvezeték-szerelőjének a módszereit is alulmúlta. Ráadásul a 70 személyes hajóra kiadtak vagy 90 jegyet, személyenként 160 kuláért, és a három felnőtt, egy gyerek, azaz 3,5×160 kula művelet nekik legalább 20 percig tartott (papíron, zsebszámoló-géppel és PC-vel is próbálkoztak, sokáig sikertelenül).
  Adjunk hálát Árpád fejedelmünknek, hogy a Kárpát-hazába vezette nemzetét és megkímélt bennünket ettől a balkáni posványtól.

  • Kurtz ezredes

   Köszönjük, ez értékes kiegészítés. Természetesen a fent említett úr is elvtárs, a horvátokkal kapcsolatos soraiddal pedig csak azonosulni tudunk.

   • A balkani pasztornepek meg sokaig fognak taptalajul szolgalni ilyen es ehhez merheto veretes muvekhez. A gondolkodas es a birka ket ellentetes dolog, lasd balkan es az arab vilag. Mint olvaso ezennel boldog karacsonyt is kivannek a szerzonek.

   • Ráadásul Albánia is meg lett említve, mely a félsziget talán vitathatatlanul legszebb gyémántja. Mivel a gyűlölt ellenségeink- bezzeg nemzetek kontinuumon kívül még Cobranco mester kerékpáros videóit is szívesen nézem, most tudtam meg, hogy az albán pénznem, a lek nevét Nagy Sándor óalbán nevéről kapta. Bár eddig úgy tudtam, hogy ő a Former Yugoslav Republicban született. A térség mindenkori fejlettségét bizonyítja, hogy nyelvükben már akkor meg tudták különböztetni királyukat (Lek) és nemzeti címerállatukat (Mekk) egymástól.
    Ez is bizonyítja, hogy itt a természeti jelenségek közül a fejlődést egyetlen egy dolog segítheti elő, a 8-as erejű földrengés.
    Azoknak, akik pedig rosszindulatúan szólnak hozzá a cikkeidhez üzenem, hogy ez mind-mind csak irónia, nem valódi gyűlölet.

  • Ha a horvatoknak nem juttatja a joisten ( es az antant ) a vilag egyik legszebb tengerpartjat akkor ma ok lennenek a gorogok 2.0. Megjegyzem, a legjobban akkor eltek amikor a monarchia tarsukt orszaga voltak.

   • Kurtz ezredes

    Köszönjük szépen a blog nevében, de ez még korai. Karácsonyra jelentkezünk még!

  • Szevasz Földi!
   Láttad ma reggel a napfölkeltét? Egyből az jutott eszembe, hogy ég Románia.
   Basszus, ezredes, majdnem megölt! Tejfölös kiflizés mellett olvastam a képaláírást a díszmenetelő bohócoknál, félrenyeltem a röhögéstől. Még jó, hogy közel a sürgősségi betegellátó osztály!

   • Kedves kyokuto01!
    Sajnos láttam, és szinte minden nap látom. Sokkal jobb lenne Kaliforniában a napnyugtát nézegetni, de hát nekünk ez jutott.
    Mégis felmerül a kérdés, hogy az oláh bocskor az amerikai pom-pom lányok ösztrogén túltengésével és a Monty Python hülye járások minisztériumával egyesülve miként alkothatja meg Európa bölcsőjének egyik legfőbb turisztikai látványosságát, legalábbis elgondolkodtató.
    Úgyhogy óvatosan azzal a tejfölös kiflizéssel, mert nem biztos, hogy lesz, aki kihívja majd a mentőt.

 2. Kiváló, lényegretörő írás, gratulálok!

 3. Ez a cikk a csucsdisz ennek a blognak a karacsonyfajan 😀 megjegyzem, a gorogoket konnyu szidni, mintha ketezer evet direkt arra szantak volna a tortenelmukbol hogy ez a poszt megszulessen. A gorog szemelyigazolvany hatuljan tenyleg ott van hogy “licence to rest”?

 4. Szellemeskedő, de engem egy idő után irritál, hogy az előző mondathoz képest még nagyobbat, szerinte biztos ütősebbet állít, ami mellesleg lenéző. Nem értem például minek fikázza a parlamenti díszőrség járását és öltözetét.
  Ennyire lenézni a görögöket ízléstelen.

 5. Ez olvashatatlan. szégyen. ki ez az ember, s hogyan merészel igy írni, álnév mögé bújva, ilyen gyáván, ennyire proli és komcsi stilusban? Nem értem mit keres ez magyar oldalon..

 6. örömmel látom, jobb érzésű emberek, hasonlóképpen undorodnak ezektől. de lám, vannak éltetői is, látszatmagyarok..

 7. Molnár Sándor

  Szégyen amit a pestisrácok művel…undorító ez cikk

 8. Pocsek es ertelmetlen oszinten nem illik a PS-hez. Foleg az bosszantott, hogy azt pedzi hiteti el, hogy a gorog adossag azert lett ily oriasi mert a lfevett hitlet a lusta dog atlag emberek feleltek… Ez akkor baromsag mint ide Nagykata.

 9. Békéscsabai vendéglátósnak kocsmája volt a görög tengerparton, hozott egy világító cégtáblát, felújítani. Virágpermetezőből fél liter hipót ráfúj, gumikesztyűt fölvesz, benzinkútra nagynyomású mosóhoz elcipel, 200-ért lemos, visszacipel. Plexi leszerel, belenéz, húbazzeg! Magyarországon ilyenért megtizedelnék a villanyszerelő szakmát. Villanyász havert felhívtam, gyere csinálj vele valamit, mert én így nem adom vissza! Putria.

 10. Miért érzi úgy az ember, hogy a szerző nem rajong a görögökért? Mert lassan már évtizedek óta az IMF meg a németek lélegeztetőgépén vannak? Talán ez a “gyengéjük”. “Haladóink” 2010. után nekünk is azt a sorsot szánták!

 11. Zseniális cikk! Az olaszokról is várnék egy véleményt…

 12. Gyakrabban kérünk ilyet!

 13. Tisztelt ezredes Uram!
  Amikor egy idős férfi slicce lehúzva marad, majd figyelmeztetik rá, akkor nyilvánvalóan azt válaszolja, hogy minek a döglött oroszlánnak ketrec. A Balkán halódó országain gúnyolódni bár könnyű, de nem nagy kihívás, hiszen röhejesek már enélkül is. Anno az ortodox keresztes, hátba szúrós pengés tiszti bicska hasonlat már sokkal inkább kiváltotta bennem is az ikszfaktort a dúsgazdag Svájcra alkalmazva. Az osztrák impérium vagy a törrök porta utódállamain röhögni már csak kicsinyességnek tűnik, miként a szabad szerelem északi országaiban is lassan a sarija lesz a törvény, ezért már ezek sem túl komoly célpontok. A jövő fő genyája Kína, ezért most erről kér a nagyérdemű közönség részletes autentikus beszámolót. Előre is köszönjük.

  • Kedves Molszab!
   Köszönöm az aggódást, de nem kell mentőt hívni, csak átsétálni az SBO-ra. 🙂
   Az ezredes nem a döglött oroszlánt rugdossa, inkább azokat a honfitársainkat, akik szerint döglött oroszlánnak lenni qurva menő dolog. És megállapítják mindezt egy túristaút alatt, amikor a benszülöttek kinyalják a seggüket a borravalóért. Hazajönnek és mesélik, hogy bezzeg olaszban milyen mosolygósak az emberek, milyen szép a tengerpart, és különben is, sokkal élhetőbb hely, mint Magyarország.

   • Kedves kyokuto01!
    Manapság olasznak lenni sem tökéletes méznyalás, mivel őket is elözönlötték a szaracénok és a núbiaiak, így minden komolyabb turista látványosságukat páncélozott harcjárművek és gépkarabélyos kommandósok védik, megakadályozandó a belvárosi kamionos driftelés sportág széleskörű elterjedését városaikban. Észak-Olaszország azért mégsem olyan kilátástalan csődtömeg, mint szegény Görögország, a Balkán-félsziget többi országáról nem is beszélve. Délen és Szicíliában még nem voltam, de azért az mégis igaznak tűnhet, hogyha nem Magyarországra születtem volna, akkor szívesebben Olaszországba, Szlovéniába, mint pl. Montenegróba. Én azonban nem bánom, hogy ide születtem, a csabai kolbász például sokkal jobb, mint az olasz.
    SBO-ra kerülni pedig egyikben sem olyan vicces. Az ezredesnek és Gudea Enszinek pedig eredményes irodalmi munkásságot kívánok a jövőben is.

 14. Ne felejtsük el, hogy a görög emberek nem érdekből barátságosak, hanem valóban azok. Ami az ottlétemkor feltünt, hogy a jelenségeket provizórikusan szemlélik. Jön-megy, minden elmúlik egyszer… Ha arra biztatod a görögöt, hogy gyorsan csináljon meg valamit akkor lelkesen bólogat, de más reakciót nem fog rá adni-

  • Mint ahogy minden tűz kialszik egyszer. A tűzoltóság is tök felesleges. Meg még egyetlen repülőgép sem maradt fenn. Erre akár lehet bólogatni vagy sem, ezt mi magyarok inkább csak lustaságnak hívjuk

 15. tergorbuletszamitas akciosan

  torokorszaggal csak szeretnenek haboruzni, az egy harom es ot perc kozotti meszarlas lenne torok gyozelemmel.

  • Στέφανος

   Akkor biztosan tudja, mit tettek a törökök a görgökkel a múlt század elején. És azt megelözően is.

 16. grummanavenger

  Ez a motoros kommunista szervezett egy népszavazást arról, hogy… mindegy miről, összességében arról, hogy “legyen-e továbbra is ingyen ebéd?”. Ha jól emlékszem, 38 (harmincnyolc!!!) % szavazott úgy, hogy “most má ne”.
  Megkérdezném a tisztelt szerzőket, hogy a nagyra becsült Európa bármely másik országában ilyen kérdésre, ilyen feltüzelt (és részben jogos) németellenes hangulatban jönne-e ilyen szép eredmény. Szerintem alig több, mint 60% ingyenélő felelőtlen proli az kimondottan szép arány.
  Ez a görögök egyik arca, nekünk is van ilyen is. De van egy művelt, felelősségteljes, dolgos, elkötelezett görög tömeg, aki egyébként hasonlóan vélekedik a többségről, mint mi (már úgy értem 2010 előtt 🙂 ).

 17. Great article helped me a lot and was very easy to execute as it was in very simple language.
  But, I want to also talk about Quickbooks payroll update error 15241 is an error which affects the payroll feature of the Quickbooks directly and makes it malfunction which in turn is a bad thing for the company files and the Quickbooks Software itself.
  learn all about this error before you try to resolve it.

 18. Thank you so much admin for uploading such amazing content with us your blog is really helpful for me. wish you all the best for upcoming comments.

 19. Thank you for sending me the information. It was exactly what we needed and allows me to move on with my part of this project.

 20. Just see the online this way windows 10 file explorer thanks for share me update

 21. Στέφανος

  Félig görögként, most azt szégyenlem, hogy magyar vagyok, és jobboldali!
  Ostoba bunkó!
  Pesti Srácok, ez színvonal? Gyalázkodni bárki tud. Mitől is vagyunk mi jobbak? Mert más az öltözékünk? Perzsák ellen biztos ilyen ruhákban harcoltak.. azért voltak sikeresek, te barom!

  • Molnár Gábor

   Mikimaúz,
   Nem bírod a humort?
   Igaz, hogy mindegyik görög fiú, amikor betölti a 18. életévét, kap egy pár gumicsizmát az államtól?
   Tudod, hogy a kecske ne tudjon visszarúgni.
   😂

   • Nem, Te büdös mongol kutya.
    A 18. életévét betöltött hellén férfiak fegyvert kapnak a kezükbe ! 2 év katonai szolgálat, ami nem éppen szieszta.
    Ezért van összesen 750 ezer fős jól kiképzett hadseregük !
    A hellén történelem mellett a Ti történelmetek, egy lepke fing, és még finoman is fogalmaztam. Aki autentikusan ismeri a történelmet, azt tudja, hogy a hellének harcos nép, a DNS pedig bizonyítja, hogy a ma élő görögök a Mükénéiek (Kr. e. 2. évezred) leszármazottjai, ezt tény. Ez nem olyan tündérmese amelyeket a hozzád hasonló idióta barmok, kitalálnak a kazárok csicskáiról, a magyarokról. Akik a lószarszagú jurtáikban éltek, jóval Krisztus születése után ! A szkítákhoz pedig annyi közötök van, mint OV – nak Bonaparte Napóleonhoz ! Még a Szent Koronátok sem magyar !!!
    Latin/görög korona, Te senkiházi !

 22. Thank you for the motivational article. It sparked my imagination. Very beneficial to me!
  among us

 23. A very nice blog, I like the way you share very honestly and interestingly, through my blog I learned a lot of things.

 24. THANKS FOR THIS KIND OF POST, I HAVE SO MANY THINGS TO KNOW WHILE I’M READING THIS. THANKS FOR MAKING IT GREAT!!
  https://www.gostopsite.com

 25. I WANT TO SAY THAT THIS BLOG IS VERY NICE AND SO MUCH THINGS TO KNOW. THANK YOU FOR THIS KIND OF POST.
  https://www.totositeweb.com

 26. GOOD DAY! I JUST WANT TO SAY THAT I REALLY LIKED READING THIS. IT MAKES ME HAPPY!
  https://www.19guide03.com

 27. GOOD DAY TO YOU, I JUST WANT TO SAY THANK YOU FOR YOUR VERY IMFORMATIVE POST THAT YOU’VE SHARED TO ME,.
  THANKS…
  https://www.totosafedb.com

 28. Quality articles or reviews is the important to interest the people to pay a quick visit the website, that’s what this site is providing.
  카지노사이트존

 29. It’s awesome to visit this web site and reading the views of all mates regarding this post https://www.casinosite.one

 30. This is my first time visit at here and i am genuinely happy to read all at alone place.온라인카지노

 31. Thanks for sharing with us this important Content.
  카지노사이트

 32. I will recommend your website to everyone.
  바카라사이트

 33. I finally found great post here. Thanks for the information.
  카지노사이트

 34. It’s actually great and useful information. Thank you for sharing this useful information with us.
  스포츠토토

 35. I really appreciate the kind of topics you post here. Thanks for sharing us a piece of great information that is actually helpful. Good day! 온라인경마

 36. Some genuinely nice and utilitarian info on this internet site, also I believe the style has great features. 슬롯머신

 37. Finally I got a website from where I be capable of truly take helpful facts regarding my study and knowledge. 토토사이트

 38. Can I simply say what a relief to find somebody who really understands what they are discussing on the web.
  바카라사이트

 39. I don’t even understand how I stopped up here, but I thought this submit used to be good. I do not realize who you are but definitely you’re going to a well-known blogger in case you are not already.
  카지노사이트

 40. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now.
  토토사이트

 41. Glad I found this type of site, Want marvelous site like this. Thanks 카지노사이트

 42. Big thanks for the useful info here. Keep on sharing 온라인카지노

 43. I just stumbled upon to this blog and I enjoyed it. 카지노

 44. Wanted to say that I really enjoyed reading this blog posts. Keep it up 바카라

 45. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped emergency. Thanks a lot! 토토

 46. It’s going to be end of mine day, but before end I am reading this wonderful article to improve my know-how. 경마사이트

 47. This excellent website definitely has all the information
  needed about this subject and didn’t know who to ask. 바카라

 48. Every weekend i used to visit this site, because i wish for enjoyment,
  since this this web page conations truly nice funny
  data too. 사설토토

 49. I just want to express how great it is to discover someone online who truly understands what they are talking about.

 50. Glad I found this type of site, Want marvelous site like this. Thanks
  Acaeronet Login

 51. i read a lot of stuff and i found that the way of writing to clearifing that exactly want to say was very good so i am impressed and ilike to come again in future.. 토토사이트

 52. Useful information. Lucky me I found your web site by chance, and I’m shocked why this coincidence did not took place earlier! I bookmarked it. 바카라사이트

 53. Well-written article. I was checking continuously to this website and Im really inspired! Very educational information, especially the fifth sentences. 토토사이트

 54. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

 55. I’ve been searching for hours on this topic and finally found your post. baccaratsite, I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site?

 56. I’ve been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, keonhacai and I’m really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks 😀

 57. I have been looking for articles on these topics for a long time. casinocommunity I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

 58. I’ve been searching for hours on this topic and finally found your post. casinocommunity, I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site?

 59. I saw your article well. You seem to enjoy baccaratsite for some reason. We can help you enjoy more fun. Welcome anytime 🙂

 60. It’s awesome to pay a visit this web page and reading the views of all colleagues concerning
  this piece of writing, while I am also zealous of getting knowledge. 토토

 61. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon! 카지노사이트

 62. I need to to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it. I’ve got you saved as a favorite to look at new stuff you post… 토토

 63. Thanks for such a valuable post. I am waiting for your next post, I have enjoyed a lot reading this post keep it up.

 64. I like it best and I will check it again and save it. Please also visit the website of my remarks.

 65. I really liked it. I wanted to leave a note. I was reading your website. I also tried to share the site.

 66. Truly I welcome the effort you made to share the learning. This is extremely an incredible stuff for sharing. Keep it up . Thanks for sharing.

 67. Looking forward to reading more.. Great post. Really Cool

 68. Your post makes me more experienced and impressed, I hope you will have more good posts in the near future to share with readers.

 69. Zagraj w darmowe gry dla dziewczyn teraz. W naszym zbiorze znajdziesz tylko najlepsze Gry dla dziewczyn, dlatego nie zwlekaj i graj teraz!

 70. Your work is very good and I appreciate you and hopping for some more informative posts.

 71. Thank you for sharing great information to us Feel free to visit my website;

 72. Great Post !! Very interesting topic will bookmark your site to check if you write more about in the future.

 73. Of course, your article is good enough, baccarat online but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

 74. I’m very curious about how you write such a good article. Are you an expert on this subject? I think so. Thank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thank you. 호치민 가라오케

 75. As I am looking at your writing, slotsite I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

 76. It’s the same topic , but I was quite surprised to see the opinions I didn’t think of. My blog also has articles on these topics, so I look forward to your visit. bitcoincasino

 77. It’s obviously true that back rubs are reviving and discharge the poisons in the body. Yet, not just this back rubs additionally discharge endorphins in your cerebrum that you cheerful and make it simpler for you talk and cooperate with your accomplice. Since a back rub is additionally extremely cozy it fabricates a passionate associate between the accomplices getting the back rub.Visit body to body massage in bangalore

 78. After study few of the articles on your web site today, and I really like your way of blogging. I tag it to my bookmark internet site list and will be checking back soon. 토토

 79. Maybe you could publish next material regarding this post. I hope to learn even more issues related to it! 바카라

 80. Thank you so much for this! I havent been this moved by a blog for quite some time! Youve got it, whatever that means in blogging. Well, You are definitely someone that has something to say that people should hear. Keep up the good work. Keep on inspiring the people! 토토

 81. Spa69 Is known for safe and secure Body To Body Massage Service In Bangalore. We kept privacy of our customer and giving 24/7 service.Visit massage near me

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.