Ahol karácsonykor sem jobb az élet

Karácsonykor a Magyar Ember jóllakottan, elégedetten, lelkében megnyugodva dől hátra a fotelben, és megérdemelt pihenését tölti családja körében. Ilyenkor ritkán gondolunk a világ szerencsétlen sorsú gyermekeinek tömegére, akik a szent ünnep idején is súlyos megpróbáltatásokkal kénytelenek szembenézni. A germán vidék gyermekei ebben a korban jobbára csak ártatlan lények, akik még nem törtek-zúztak részeg csordákba szerveződve, nem csonkoltak és nem ettek embert, nem önkielégítettek emberi csontokkal, és nem molesztáltak kisgyermeket. Épp ellenkezőleg, sokuk ebben a korban szenvedi el az egész életét meghatározó molesztálást a szüleitől, vagy más felnőttektől. Germániában karácsonyozunk, de nincs ám olyan szerencsétek, hogy megússzátok a fahéjillatú, bécsi adventi sramlival és a műanyagpunccsal. Mélyebbre ereszkedünk, megnézzük Belzebubot otthon.

Nem foglalkozhatunk a karácsonnyal Mikulás, a kedves öreg bácsi nélkül, aki elválaszthatatlanul összefonódott Jézus születésének ünnepével! A gyermekek megajándékozása Szent Miklós hagyományához kötődve egy szép és emberséges népszokás. Olyan szép és emberséges, hogy természetszerűleg erősen zavarja a germánokat. Nálunk Mikulás napján az öreg apóka látja el a gyermekeket – a kétpólusúvá manipulált édességpiac okán – Jacobs-Suchard, vagy Milka termékekkel, karácsonykor pedig Jézuska hoz ajándékot mindenkinek, és az egész házat a szeretet lengi be. Germán körökben a Mikulás alakja egyrészt összemosódott a karácsonyi ajándékozással, és ami szörnyűbb, rendkívül ellenszenves „segítőtársat” is kapott. Ha minket kérdeztek, inkább lennénk spártai gyermekek, mint germánok. Előbbieket csak keményen edzették, és valós kihágásokért időnként megverték őket. Nem állítjuk, hogy ez a legcélszerűbb gyermeknevelési módszer, de legalább nem kellett a verés mellett, nap mint nap lelki megnyomorítással, rettegéssel és aberrált szüleik nemi szervével szembenézniük.

Egy osztrák apukának minden nap karácsony van

Érezze a törődést a gyerek!

Arra most nem is vesztegetnénk több szót, hogy a Dick, Jimmy és Bill nevű elnökök országában Szent Miklós sem úszhatta meg az elnickesedést. Ennél fontosabb, hogy a világtól elzárt, lucskos pincékkel teleépített osztrák völgyekben egy olyan munkatárs csatlakozott hozzá, aki a germán igényeknek megfelelően árnyalja a gyermekek számára csupa szép és jó élményt jelentő ünnepet. Szerintük ugyanis a jó mellé szükség van a rosszra is. Érthetetlen módon, Európa és a világ nem germán részein Krampusz nélkül is kiválóan működik a karácsony. Nekünk viszont volt olyan szerencsétlenségünk, hogy németosztrák szomszéddal vert meg minket a sors, aminél hét török szomszéd is elviselhetőbb lenne. Incesztrák hatásra, sajnos a Magyar Embertől teljesen idegen, lelki rothadást jelképező, ocsmány krampusz épp úgy gyökeret vert nálunk, mint a Magyar Embertől teljesen idegen, lelki rothadást jelképező, ocsmány „magyar” nóta.

Természetesen nem is Ausztria lenne – ahol mindennek van sissisített változata –, ha nem létezne marcipánkrampusz. Ez az éneklő-világító műanyagmikuláshoz társuló, jópofáskodó giccsförmedvény pontosan illeszkedik a magamutogató, alattomos osztrák modorhoz, és már-már elterelné a figyelmet a jelenség valódi arcáról. Abban ugyanakkor már nem vagyunk biztosak, hogy Josef Fritzl unokagyermekei vagy bármelyik osztrák gyermek arcára őszinte mosolyt varázsolnak ezek. Persze azt azért nem merik megtenni, hogy nem mosolyognak neki, hiszen azt az osztrák (germán) gyermeket, aki nem mosolyog, amikor a szülei elvárják, bizony megbüntetik.

Gyere a papához…!

Népszerű családi játék pillanatfelvétele a Salzach völgyéből

Nyugati szomszédaink (a Lajtától Los Angelesig húzódó egész sátáni földbirtokot értve ez alatt) képtelenek fogalmat alkotni a gyereknevelésről pusztán olyan dolgok által, mint a határozott szó, az elfenekelés, esetleg a pofon. A germán felnőttek nem viselik el az önfeledten boldog gyermeki arcot, és hogy a gyerekek önzetlen megajándékozását legalább részben ne szője át a megverésük, kínzásuk, lehetőleg pedofil szexuális töltettel.

Ott, az elfojtott érzelmek aberrált, freudi világában a sunyi sziszegés, a kifinomult testi fenyítéssel aláhúzott megalázás, a zsarolás, a megfélemlítés által nevelődnek a gyermekek és unokák (ezt néha nem is lehet különválasztani), akik majd ugyanígy molesztálják, vagy akár unokagyermekekkel ajándékozzák meg a saját gyereküket.

Vizsgáljuk meg kicsit Krampusz (németből: karmos), vagy ahogy egyes helyeken nevezik, Belsnickel (németből: ütlegelő Mikulás) alakját! Az ünnep alkalmával Mikuláshoz hasonlóan, Krampusznak is az egyik felnőtt öltözött be. Ördögálarc, kiöltött nyelv, ostor, virgács, lánc, fekete bőrszerkó; ez inkább emlékeztet egy Monique Covet filmre, mint a gyerekekről szóló ünnepségre, habár a művésznő hasonló dolgokon esett át rendezői utasításra, mint a germán gyerekek pusztán a germánságuk miatt. Bizonyára nem sokat tévedünk az állítással, hogy a Krampusz–gyermek találkozás valami egészen mást jelent, mint amire a Magyar Ember gondol jóhiszeműen. Valami olyat, aminek semmi köze a Mikuláshoz, és nem csak évente egyszer történt meg. Sajnos Freud lélektorzult népének a felnőtt férfi és felnőtt nő közösülése még segédeszközökkel feldobva sem jelent kielégülést, így aztán a gyermekek felé fordultak – borzalmas gyanúnk szerint ez esetben sem mellőzve a legkülönbözőbb segédeszközöket.

A gyerek akkor jó, ha halálra rémült

Na, de mégiscsak karácsonyi tárgykörű írásról van szó, úgyhogy ne csak a gyerekek perverz megerőszakolásáról legyen szó! Beszéljünk kicsit a rémisztgetésükről is, ami köztudottan remek móka és kikapcsolódás a felnőttek számára! Ja, hogy nem? Akkor a kedves olvasó bizonyára nem osztrák, holland, dán, amerikai, vagy valami hasonló. Krampusz fontos eleme az ijesztő, démoni külső, ami a germánok elképzelése szerint jóvá ijeszti a rossz gyereket. Talán nincs szükség pszichológiai szakvéleményre ezen nevelési módszer értékeléséhez, amely inkább a germán szülők által hangoztatott, elég hanyagul kidolgozott kifogásnak tűnik.

Eszünkbe jutott a macska nagyon hasonló esete az egérrel, amikor egyre csak üldözi rémült áldozatát, amely egy idő után már megváltásnak érezné a halált. Ehelyett reménytelenül menekül az életéért. A tudományos álláspont szerint az izgalomtól felmegy a vércukorszintje, édesebb lesz, finomabb csemegét biztosítva a macskának. A ragadozó macska viszont élvezettel fogyasztja el az üldözés nélkül, váratlanul elkapott verebet, sőt a szintén nem megkergetett tejet, sajtot is. Pontosan tisztában vagyunk hát vele, hogy a macska magát az üldözést, a másik feletti korlátlan hatalom érzését legalább annyira élvezi, mint a cukortól édes egérhús ízét. De a kegyetlenségre hajlamos macskában is van annyi emberség, hogy ezt egy sunnyogva ténykedő, idegen kártevővel teszi, nem pedig a saját kölykével. Ugyanez az emberség hiányzik a germánokból, hiszen ők akárkivel megteszik. A mozikban mindenféle borzasztóan félelmetes sátános-démonos filmekkel ijesztgetik a nézőket, pedig az igazi sátános film A kőszívű ember fiai.

Lopj, garázdálkodj, ölj, és fogd rá a nyuszira manókra!

Josef Fritzl szexuális felvilágosítást tart lányának egy régi családi fényképen, még a pincébe száműzése előtt

Ha már a macskákról volt szó, át is ruccanunk Izlandra, a velejéig rothadt germán lét háborítatlan, vegytiszta kirakatába. Arrafelé tartja magát a hagyomány, hogy mindenkinek kell új ruhát kapnia. Karácsonykor érkezik ugyanis egy különleges fekete macska, amely mindenkit megeszik, aki régi ruhát visel. Ugye, ugye, milyen ravaszul próbálják a sátán fattyai a rossz oldalra átpropagálni szegény macskát, aki – amint előbb is láttuk – sokkal különb lény náluk? Persze megjelenik ebben a történetben a nyomorúságos vidék lakóinak az olyan ritka kincs utáni görcsös vágyakozása is, mint egy új ruha. És ugye sejtjük már, hogy a karácsonykor eltűnt, régi ruhát viselő izlandiakat kik ették meg valójában?

Ez a lakhatatlan szigetország rendkívül kiterjedt karácsonyi hagyományokkal bír. Szinte több szereplője van az ünnephez kapcsolódó mítosznak, mint a sziget életének. Megismerkedünk a Yule legényekkel, a hihetetlenül megnyerő manókkal, akik a kéthetes izlandi karácsony főszereplői. Az izlandiak úgy mondják, arrafelé 13 napon át tart az ajándékozás, noha tudjuk, hogy mindez valójában egyetlen nagyon hosszú, sarkvidéki éjszaka alatt történik. Szóval a 13 napnyi időtartamú, csodás ünnep idején sorra érkeznek ezek az utálatos kis korcsok, akik megkeserítik a háziak életét. Lássuk őket érkezési sorrendben, a tevékenységi körükkel együtt!

December 12.: Stekkjastaur – A kemény műlábával zaklatja az izlandiak maréknyi juhait.
December 13.: Giljagaur – Az alkalmat kilesve belopózik az istállóba, és tejet lop a sovány, szomorú tehén mellől.
December 14.: Stúfur – Ellopja a serpenyőket, hogy megegye a skandináv trópusokról beszerzett árpalisztből sütött, savanyú fekete„kenyér” rajtuk maradt héját.
December 15.: Þvöruseikir – Ellopja az izlandi ínyencfogásokkal összemaszatolt fakanalat, hogy nyalogathassa.
December 16.: Pottasleikir – Ellopja a fazekakból a mennyei maradékfalatokat.
December 17.: Askasleikir – Az ágy alatt rejtőzik, amíg egy óvatlan családtag – a saját túlélését kockáztatva – le nem teszi a földre a tálkáját, mire a kis rohadék meglovasítja azt, a benne lévő szerény táplálékkal együtt.
December 18.: Hurðaskellir – Éjjel csapkodja az ajtókat.
December 19.: Skyrgámur – A skyr nevű kenősajtot ellopó törpe.
December 20.: Bjúgnakrækir – Ellopja a kamrából az Izlandon fellelhető legnagyobb kincset, az import füstölt kolbászt.
December 21.: Gluggagægir – Kukkoló, aki a világ többi kukkolójától eltérően nem szexre, hanem ellopható dolgokra, vélhetően főleg ételre ácsingózik.
December 22.: Gáttaþefur – Hatalmas orrával kiszagolja, és ellopja a karácsonykor, méz és búzaliszt híján, mézeskalács helyett sütött keletlen, száraz lepénykenyeret.
December 23.: Ketrókur – Kampójával ellopja a kamrából a lakható országoktól vett húst.
December 24.: Kertasníkir – Követi a gyerekeket, hogy ellopja tőlük a faggyúból készült, tehát Izlandon ehetőnek számító gyertyát.

Az izlandi Szent Család (katt a nagyobb képért!)

Rajtuk kívül érdemes megismerkedni a büszke szülőkkel is. Grýla a Yule legények édesanyja, egy ronda boszorkány, akit a rossz gyerekek rémisztgetésére találtak ki az izlandi szülők, miszerint elrabolja őket. Leppalúði Grýla férje, aki nem olyan gonosz, mint az asszony, de legalább lusta. Bizonyára a germánok leplezhetetlen irigységét jelképezi a termő országokban élő, a munkába beledöglés nélkül is élelemhez jutó, s ezért lustának bélyegzett emberek iránt. Kicsit hiányoltuk, hogy skandináv rothasztott halat senki sem lop, de azért látható, hogy az izlandiak minden félelme akörül forog, hogy ellopják az ételüket. És ott nem csak a sonka, de a száraz kenyérhéj és a gyertyafaggyú is ételnek számít. Emellett felhívjuk a figyelmet egy másik fontos dologra is. Nálunk a Mikulás csendben lopózik be, hogy ne zavarja meg a család álmát, és ajándékot hoz, nem pedig garázdálkodik, és ellopja amit talál. És legfőképp nem csapkodja az ajtókat, hogy éjjel összeszard magad.

Ha benézünk a mítoszok mögé, ott mindig a mesékbe burkolt valóságot találjuk. Biztosak vagyunk benne, hogy a láthatóan komoly lelki nyavalyákkal küzdő izlandiak képzeletmanói által elkövetett lopások és ijesztgetések már a valósághoz tartoznak. De ha adott egy sziget, ahol csak izlandiak vannak, akkor vajon kik ijesztgették, lopták és ölték meg az izlandiakat karácsony szent ünnepén? Hát képesek lennének ilyen undorító, kicsinyes megoldásokra ezek a remek germánok, akik olyan kiterjedt rajongótáborral rendelkeznek idehaza?

Facebook hozzászólások

About Gudea enszi

259 hozzászólás

 1. Az ilyen életet veszélyeztető cikkek íróit szankcionálni kéne, pláne olyan kultúrkörben, ahol csak ritkán esznek halat.

 2. Multikulti anno és ma.
  Azé elóvastam, hamá.

 3. Ez a cikk nem jelent már meg korábban?

 4. Magatok szennyesének teregetése is üzlet? Baromkáim?

 5. Outstanding post, you have pointed out some superb details , I as well believe this s a very wonderful website.

 6. Propecia Dolor Testicular Online Cipro No Prescription Zithromax Dogs [url=http://genericvia.com]viagra[/url] Amoxicillin Directions For Use Vente Cialis Levitra

 7. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 8. It’s appropriate time to make some plans for the long run and it’s time to be happy. I’ve learn this publish and if I may just I wish to counsel you some interesting issues or advice. Perhaps you can write next articles relating to this article. I desire to learn even more things approximately it!

 9. Viagra Sans Ordonnance Amoxicillin 1000 Mg [url=http://cialiprice.com]generic cialis canada[/url] Low Price Viagra 100mg

 10. 310871 317409An attention-grabbing discussion is worth comment. I believe that you really should write much more on this matter, it wont be a taboo subject even so generally persons are not sufficient to talk on such topics. Towards the next. Cheers 215556

 11. 287424 344475Hey, you used to write outstanding, but the last few posts have been kinda boringK I miss your super writings. Past few posts are just just a little out of track! come on! 71562

 12. Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available, the rest of the site is also high quality. Have a fun.

 13. I’ve recently started a web site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 14. I will right away grab your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

 15. Valuable information. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 16. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Exceptional work!

 17. After study a couple of of the blog posts on your web site now, and I truly like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and can be checking back soon. Pls try my web site as nicely and let me know what you think.

 18. 633665 758301Can I just now say that of a relief to locate somebody who truly knows what theyre speaking about online. You really know how to bring a difficulty to light and work out it crucial. The diet require to see this and appreciate this side on the story. I cant believe youre no more popular since you surely possess the gift. 161092

 19. I genuinely enjoy examining on this site, it has got excellent articles.

 20. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. Nevertheless just imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this blog could undeniably be one of the very best in its niche. Terrific blog!

 21. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 22. My wife and i felt now excited that Jordan could complete his preliminary research using the precious recommendations he grabbed out of your weblog. It is now and again perplexing to simply always be giving for free guides that many men and women have been selling. And now we fully grasp we have got you to be grateful to for this. The main explanations you made, the straightforward site menu, the relationships your site give support to engender – it’s mostly terrific, and it’s helping our son and the family reason why the concept is excellent, and that’s pretty fundamental. Thanks for the whole thing!

 23. Good write-up, I am normal visitor of one?¦s blog, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 24. You are my breathing in, I possess few blogs and very sporadically run out from to brand : (.

 25. Perfectly pent articles, thankyou for information .

 26. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 27. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this web site. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 28. Prix Xenical En Belgique How To Order Clomid On Line In Canada Wirkung Viagra Alkohol [url=http://drugsed.com][/url] Purchase Bupropian Online Generic Overseas Viagra A Vendre Clomid En Ligne

 29. Some genuinely interesting info , well written and broadly speaking user pleasant.

 30. Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 31. Excellent web site. A lot of helpful info here. I¦m sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks in your effort!

 32. Great post, I conceive people should acquire a lot from this web site its really user pleasant.

 33. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 34. 655709 353940Some genuinely good and utilitarian information on this internet internet site , likewise I believe the style and style contains superb features. 142106

 35. I like this post, enjoyed this one thanks for putting up. “Pain is inevitable. Suffering is optional.” by M. Kathleen Casey.

 36. I have read a few good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you put to make this sort of great informative web site.

 37. What i do not understood is if truth be told how you are no longer actually much more well-favored than you may be right now. You’re very intelligent. You realize thus considerably with regards to this subject, produced me in my view consider it from so many various angles. Its like women and men aren’t fascinated except it is something to do with Lady gaga! Your personal stuffs excellent. All the time handle it up!

 38. I reckon something really interesting about your website so I bookmarked.

 39. As a Newbie, I am permanently browsing online for articles that can be of assistance to me. Thank you

 40. I think this internet site has got very superb composed content posts.

 41. Perfect work you have done, this website is really cool with wonderful info .

 42. Utterly composed content, appreciate it for information. “He who establishes his argument by noise and command shows that his reason is weak.” by Michel de Montaigne.

 43. I appreciate, cause I found just what I was looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 44. I conceive this site holds some very superb info for everyone : D.

 45. you have a great blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

 46. I savour, cause I discovered just what I was having a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 47. Kamagra O Viagra Bulgaria Buy Viagra [url=http://adrugo.com]canadian cialis[/url] Canada Drug Pharmacy

 48. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100 certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 49. Hi there very nice site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds alsoKI’m happy to find so many helpful info here in the submit, we want work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 50. Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 51. I love it when people come together and share opinions, great blog, keep it up.

 52. I have been browsing online more than 3 hours today, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is pretty price sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content material as you probably did, the net might be a lot more helpful than ever before.

 53. After examine a couple of of the weblog posts on your web site now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and will probably be checking back soon. Pls take a look at my web page as well and let me know what you think.

 54. Spot on with this write-up, I actually assume this web site wants far more consideration. I’ll most likely be again to read much more, thanks for that info.

 55. Keflex For Inner Ear Infection Comprar Viagra Sin Receta En Espana Want To Buy Fluoxetine Panic Attacks [url=http://drugsor.com]extra super levitra frumforum.co[/url] Viagra Acheter En Ligne France

 56. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 57. I like this website its a master peace ! Glad I noticed this on google .

 58. Great beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your site, how could i subscribe for a weblog website? The account aided me a acceptable deal. I have been tiny bit acquainted of this your broadcast offered vibrant clear idea

 59. 349582 878451Hello. excellent job. I did not anticipate this. This really is a impressive story. Thanks! You created certain fine points there. I did a search on the subject matter and identified the majority of folks will have exactly the same opinion with your blog. 473625

 60. An attention-grabbing discussion is value comment. I think that it is best to write extra on this topic, it might not be a taboo subject but generally persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 61. Useful info. Lucky me I found your website accidentally, and I am stunned why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 62. I went over this site and I think you have a lot of great information, saved to fav (:.

 63. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?

 64. Kaufen Cialis Generika No Perscription Lisinoprill [url=http://adrugo.com]п»їcialis[/url] Direct Isotretinoin Next Day Delivery Discount Baclofene Fr Cialis Mode Emploi

 65. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 66. I have read several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you set to create any such great informative web site.

 67. I think you have remarked some very interesting points, thankyou for the post.

 68. Below Skin Swelling Amoxicillin Allergy [url=http://bestviaonline.com]viagra[/url] Free Shipping Pyridium C.O.D. Low Price Dose Amoxicillin Child Throat

 69. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 70. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 71. I like this post, enjoyed this one appreciate it for putting up.

 72. I’ve learn a few excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you put to make this sort of wonderful informative web site.

 73. We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve performed an impressive activity and our entire group might be thankful to you.

 74. Needed to draft you a little remark so as to give many thanks over again for your remarkable knowledge you’ve shared at this time. It is simply particularly open-handed of you to give extensively all a number of us would’ve advertised for an e book in order to make some cash for their own end, notably since you might have done it in the event you decided. The inspiring ideas additionally acted to be a great way to understand that the rest have the identical keenness much like my own to realize a lot more when considering this condition. I know there are millions of more enjoyable periods ahead for many who scan your blog post.

 75. Hello! I just wanted to ask if you ever have any
  problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several
  weeks of hard work due to no data backup. Do you have any methods to protect against hackers?

 76. Good article. I will be experiencing some of these issues as
  well..

 77. I cherished up to you’ll receive performed right here. The caricature is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. in poor health unquestionably come more in the past again since precisely the same nearly very ceaselessly within case you defend this hike.

 78. hello there and thanks to your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did on the other hand expertise several technical issues the usage of this website, since I skilled to reload the web site many instances previous to I may just get it to load properly. I had been considering if your web host is OK? Not that I am complaining, however sluggish loading instances occasions will often have an effect on your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you replace this again soon..

 79. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet
  browser compatibility but I thought I’d post to let you
  know. The style and design look great though! Hope you get the issue
  resolved soon. Kudos

 80. A person essentially assist to make critically posts I would state.
  This is the first time I frequented your website page and to this point?
  I surprised with the research you made to create this particular
  post incredible. Wonderful process!

 81. Hi! This post could not be written any better! Reading this post reminds
  me of my previous room mate! He always kept talking about
  this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read.
  Many thanks for sharing!

 82. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 83. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have created some
  nice practices and we are looking to trade solutions with other folks, please shoot me an e-mail if
  interested.

 84. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 85. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your web site in my social networks!

 86. I got good info from your blog

 87. Nearly all of the things you mention is astonishingly legitimate and that makes me wonder the reason why I had not looked at this in this light previously. Your piece truly did switch the light on for me as far as this specific issue goes. But at this time there is one particular position I am not really too comfortable with and while I try to reconcile that with the main idea of the point, let me observe just what all the rest of your subscribers have to say.Well done.

 88. Hello my loved one! I wish to say that this article is awesome, great written and include almost all vital infos.
  I would like to peer more posts like this
  .

 89. Can you tell us more about this? I’d care to find out more details.

 90. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & help different customers like its aided me. Good job.

 91. It’s going to be end of mine day, but before end I am reading
  this fantastic article to improve my know-how.

 92. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything.
  However think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with pics and video clips, this
  website could undeniably be one of the very best in its niche.
  Superb blog!

 93. Thanks for every other informative website. The place else may just I am
  getting that type of information written in such a perfect means?
  I’ve a venture that I’m simply now operating on, and I’ve been at the
  look out for such information.

 94. Hi, I log on to your new stuff daily. Your writing style
  is awesome, keep doing what you’re doing!

 95. great put up, very informative. I ponder why the opposite
  experts of this sector do not notice this. You must continue your writing.

  I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 96. I’m not sure where you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more
  or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this
  info for my mission.

 97. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt,
  you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I found this during my search for something concerning this.

 98. I got what you intend, regards for posting.Woh I am delighted to find this website through google.

 99. As a Newbie, I am constantly browsing online for articles that can aid me. Thank you

 100. It’s going to be finish of mine day, but before ending I am reading this great post
  to improve my knowledge.

 101. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different
  topic but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

 102. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there a means you are able to remove me from that service?
  Thanks a lot!

 103. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
  be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new
  posts.

 104. Very clear internet site, thankyou for this post.

 105. whoah this blog is great i like studying your posts. Keep up the good paintings! You understand, many individuals are hunting round for this information, you could aid them greatly.

 106. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since i have saved as a favorite it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide
  others.

 107. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

 108. I just couldn’t depart your web site before suggesting
  that I really enjoyed the standard info an individual
  supply to your guests? Is gonna be again often in order to inspect new posts

 109. Right away I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming again to read further news.

 110. I pay a visit each day a few websites and blogs to read posts, except this webpage provides feature based
  articles.

 111. Hi, its pleasant article about media print, we all know media is
  a enormous source of information.

 112. Wow that was odd. I just wrote an very long
  comment but after I clicked submit my comment didn’t
  appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say wonderful blog!

 113. If some one wishes expert view on the topic of blogging
  and site-building then i advise him/her to pay a quick visit this
  website, Keep up the nice job.

 114. Hello there! I could have sworn I’ve visited this web site before but after looking at many of the articles I realized it’s
  new to me. Anyways, I’m definitely pleased I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking
  back frequently!

 115. Wow that was unusual. I just wrote an very long
  comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways,
  just wanted to say superb blog!

 116. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 117. Very rapidly this site will be famous amid all blog viewers,
  due to it’s nice content

 118. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I?¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 119. Spot on with this write-up, I honestly feel this web site needs much
  more attention. I’ll probably be back again to read through more,
  thanks for the advice!

 120. This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved
  to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

 121. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 122. You ought to take part in a contest for one of the finest blogs on the internet.
  I will highly recommend this web site!

 123. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 124. Good write-up, I’m normal visitor of one’s blog, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 125. Site Vente Viagra En Ajaccio Viagra Professional Online [url=http://tadalafonline.com]cialis price[/url] Propecia Determinazione Cialis Non Generic

 126. There is certainly a great deal to find out about this topic.

  I like all of the points you made.

 127. It’s difficult to find knowledgeable people about this topic, but you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 128. Do you have any video of that? I’d care to find out some additional information.

 129. I like this web site very much, Its a really nice berth to read and find info .

 130. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve really loved surfing around your blog posts.
  After all I will be subscribing for your feed
  and I am hoping you write once more soon!

 131. Very good article! We are linking to this particularly great post on our website.
  Keep up the good writing.

 132. This really answered my problem, thank you!

 133. Hi there, the whole thing is going fine here and ofcourse every one is sharing data, that’s really fine, keep up writing.

 134. I blog quite often and I truly appreciate your information. Your article has really peaked my interest.
  I am going to bookmark your site and keep checking for
  new information about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

 135. Great delivery. Solid arguments. Keep up the good spirit.

 136. I pay a quick visit every day some sites and sites to read content,
  but this web site offers feature based articles.

 137. Thanks to my father who informed me on the topic of this web
  site, this blog is truly awesome.

 138. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 139. Very efficiently written article. It will be supportive to everyone who usess it, including me. Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 140. Just wish to say your article is as surprising. The clearness on your post
  is just cool and that i can think you’re a professional in this subject.
  Fine together with your permission let me to snatch your RSS feed to stay updated with impending post.
  Thank you one million and please keep up the gratifying work.

 141. Zithromax Rosacea [url=http://sildenafdosage.com]viagra[/url] Clomid Prix Forum Cialis Generico A Prezzi Bassi Lotrisone Otc

 142. Good post but I was wanting to know if you could write a
  litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Thank you!

 143. I needed to post you the bit of note to help thank you over again relating to the amazing secrets you have contributed in this case. It has been really unbelievably open-handed of people like you giving unreservedly exactly what most of us could have sold for an electronic book to help make some bucks for their own end, and in particular considering the fact that you could possibly have done it in case you decided. Those inspiring ideas also acted like a good way to fully grasp other people online have similar keenness just like mine to learn a great deal more with regard to this issue. I know there are a lot more enjoyable periods in the future for folks who find out your blog.

 144. Whats up this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 145. Hola! I’ve been reading your blog for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a
  shout out from New Caney Texas! Just wanted to tell you keep up the
  fantastic job!

 146. I’ll right away clutch your rss as I can’t to find your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Please let me understand so that I could subscribe.
  Thanks.

 147. This actually answered my drawback, thanks!

 148. Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not
  sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?
  Many thanks

 149. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my
  site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 150. What’s up to every body, it’s my first visit of this website; this web site includes awesome
  and in fact good material in favor of readers.

 151. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 152. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking
  and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh
  updates and will share this website with my Facebook group.
  Chat soon!

 153. It’s actually very complex in this active life to listen news on Television, thus
  I simply use the web for that reason, and obtain the
  hottest information.

 154. Priligy And Viagra Together Where To Get Viagra In Ireland Kamagra Description [url=http://avdrug.com]acheter levitra maroc[/url] Prix Cialis Montpellier Buy Tamoxifen Citrate Buy Celexa With No Prescription

 155. Because the admin of this web site is working, no question very quickly it will be renowned, due
  to its feature contents.

 156. What’s up colleagues, fastidious article and good urging commented at this place, I am actually enjoying by these.

 157. Great post. I used to be checking constantly this blog and I’m inspired!
  Very helpful information specially the ultimate section 🙂 I maintain such information a lot.
  I was looking for this particular info for a long time.
  Thanks and good luck.

 158. Right now it seems like Expression Engine is the best blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 159. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 160. I truly appreciate your work, Great post.

 161. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

  Too cool!

 162. What a material of un-ambiguity and preserveness of precious know-how concerning unpredicted emotions.

 163. Hi there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 164. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a
  few months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 165. Hello there, I found your blog by the use of Google whilst
  searching for a similar matter, your web site got here up, it seems to be great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply become alert to your weblog thru Google, and located that it’s really informative.
  I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate when you proceed
  this in future. Numerous folks will likely be benefited from your writing.
  Cheers!

 166. I got this website from my friend who told me concerning
  this website and at the moment this time I am
  visiting this web page and reading very informative articles or reviews here.

 167. This blog was… how do you say it? Relevant!!
  Finally I’ve found something that helped me. Appreciate
  it!

 168. I blog quite often and I genuinely thank you for your information.
  The article has really peaked my interest. I will
  book mark your website and keep checking for new details
  about once per week. I opted in for your Feed too.

 169. I constantly spent my half an hour to read this webpage’s content every day along with a mug of coffee.

 170. I am curious to find out what blog platform
  you happen to be using? I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I’d like to find something more secure.
  Do you have any solutions?

 171. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 172. I must thank you for the efforts you’ve put
  in penning this website. I really hope to check out the same high-grade content
  by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 173. I think this internet site contains some real excellent information for everyone : D.

 174. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you may
  be a great author.I will make sure to bookmark your blog and may come back very soon. I
  want to encourage continue your great job, have a nice holiday weekend!

 175. Thanks , I’ve just been searching for info about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far. However, what in regards to the conclusion? Are you positive about the source?

 176. I am really glad to glance at this webpage posts which
  includes plenty of valuable facts, thanks for providing
  these kinds of data.

 177. My brother suggested I might like this website. He was totally right.

  This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 178. What’s up, after reading this remarkable paragraph i am as well cheerful
  to share my familiarity here with mates.

 179. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence
  on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 180. Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome site!

 181. You could certainly see your expertise in the work you write.
  The world hopes for more passionate writers like you
  who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 182. Superb post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Kudos!

 183. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it
  or something. I think that you can do with a
  few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog.

  A great read. I will certainly be back.

 184. WOW just what I was looking for. Came here by searching for g

 185. Hello! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

 186. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like you helped me.

 187. For most recent information you have to pay a visit world
  wide web and on world-wide-web I found this web page as a finest web site
  for latest updates.

 188. This article will help the internet viewers for creating new weblog or even a weblog from start to end.

 189. There are some interesting points in time on this article however I don’t know if I see all of them middle to heart. There is some validity however I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as effectively

 190. My brother suggested I would possibly like this web site.
  He was totally right. This put up actually
  made my day. You cann’t believe just how so much time
  I had spent for this information! Thank you!

 191. Why users still make use of to read news papers when in this
  technological world all is accessible on net?

 192. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 193. Asking questions are in fact fastidious thing if you are not
  understanding something entirely, except this paragraph presents pleasant understanding even.

 194. I truly enjoy reading on this web site, it has superb posts. “A short saying oft contains much wisdom.” by Sophocles.

 195. It is not my first time to visit this website, i am visiting this website
  dailly and get nice data from here all the time.

 196. magnificent issues altogether, you just gained a new reader.
  What would you recommend about your put up that you just made a few days ago?

  Any sure?

 197. Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 198. Link exchange is nothing else however it is just
  placing the other person’s website link on your page at appropriate
  place and other person will also do same in favor of
  you.

 199. I blog frequently and I seriously thank you for your information. Your article has really peaked my interest.
  I will take a note of your blog and keep checking for new information about once
  per week. I opted in for your Feed too.

 200. Hello. excellent job. I did not anticipate this. This is a fantastic story. Thanks!

 201. I think that what you composed was actually very reasonable.
  However, what about this? suppose you wrote a catchier title?

  I mean, I don’t wish to tell you how to run your website, but suppose you added a headline that makes people desire more?
  I mean Ahol karácsonykor sem jobb az élet – Bezzegnemzetek is a little plain. You
  could peek at Yahoo’s home page and watch how they create article headlines to grab viewers to click.

  You might try adding a video or a related pic or two to grab readers interested about everything’ve written. In my opinion, it would make your posts a little bit more interesting.

 202. Clomid Recherche D Aide [url=http://drisdol.com]cialis[/url] Viagra Kaufen Nachnahme 20 Mg Nolvadex Pct Prix De Levitra En Pharmacie

 203. You have brought up a very fantastic points, thankyou for the post.

 204. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Kudos!

 205. Great information. Lucky me I found your site by accident (stumbleupon).

  I have book marked it for later!

 206. An impressive share! I have just forwarded this onto
  a friend who has been conducting a little homework on this.
  And he actually bought me breakfast simply because I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx
  for spending the time to discuss this subject here on your website.

 207. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. However just
  imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and clips, this site could undeniably be one of
  the very best in its field. Excellent blog!

 208. I do enjoy the way you have presented this particular situation and it really does provide me a lot of fodder for consideration. On the other hand, through everything that I have witnessed, I really trust when the feed-back pile on that folks continue to be on issue and don’t start on a soap box regarding some other news du jour. Still, thank you for this outstanding piece and whilst I can not really go along with this in totality, I respect your point of view.

 209. I’d incessantly want to be update on new posts on this website , saved to fav! .

 210. You made some decent points there. I did a search on the issue and found most people will go along with with your website.

 211. My spouse and I stumbled over here different website and thought I should check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to checking
  out your web page for a second time.

 212. Good information. Lucky me I discovered your blog by
  chance (stumbleupon). I have book-marked it for later!

 213. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me.
  Thanks a lot!

 214. Hey there! This is my first visit to your blog! We are
  a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us useful information to work
  on. You have done a extraordinary job!

 215. I always used to study post in news papers but now as I am a user of
  internet thus from now I am using net for content,
  thanks to web.

 216. I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be
  exactly I’m looking for. can you offer guest writers to write
  content for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome website!

 217. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from
  right here. I did however expertise several technical points using this website, since I experienced to reload the website lots of times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your
  web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much
  more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon.

 218. Hiya very nice blog!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I’m glad to seek out so many useful information right here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 219. Heya are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my
  own. Do you need any coding expertise to
  make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 220. Shame on you for making an additional great submit! Awesome stuff, keep up the superior work. I see a lot of potential! I wonder if you are an active user with any social networking web sites like Digg or Stumble Upon?

 221. I like reading through an article that can make people think.
  Also, many thanks for allowing me to comment!

 222. Your style is so unique compared to other folks I’ve read stuff from.
  I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

 223. Hi, its fastidious piece of writing concerning media
  print, we all understand media is a great source of facts.

 224. Pretty! This has been an incredibly wonderful article. Thank you for supplying this info.

 225. Wonderful work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 226. Great blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 227. Quality articles is the secret to be a focus for the people to pay
  a visit the web page, that’s what this web site is providing.

 228. I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you
  hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create
  my own blog and would like to know where u got this from.
  thanks a lot

 229. Spot on with this write-up, I actually believe this amazing
  site needs a lot more attention. I’ll probably be
  back again to read more, thanks for the advice!

 230. I love the efforts you have put in this, thank you for all the great content.

 231. It is perfect time to make some plans for the future
  and it is time to be happy. I have read this publish and if I could I desire to counsel you few attention-grabbing issues or advice.

  Maybe you can write next articles relating to this article.
  I wish to learn more issues approximately it!

 232. Hi Dear, are you genuinely visiting this web site on a regular basis, if so after that
  you will absolutely get fastidious knowledge.

 233. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 234. I enjoy the efforts you have put in this, thankyou for all the great blog posts.

 235. I’m really loving the theme/design of your website. Do you ever run into
  any web browser compatibility issues? A number of my blog visitors have complained
  about my site not working correctly in Explorer but looks great
  in Firefox. Do you have any advice to help fix this issue?

 236. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your magnificent writing due to this problem.

 237. Lovely just what I was looking for.Thanks to the author for taking his time on this one.

 238. Piece of writing writing is also a excitement, if you be acquainted with afterward
  you can write or else it is complex to write.

 239. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 240. It is really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 241. Valuable information. Lucky me I found your site by accident, and I’m shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 242. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 243. It?¦s in point of fact a great and useful piece of info. I am satisfied that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 244. I relish, cause I discovered just what I was having a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 245. I also believe so , perfectly pent post! .

 246. I have been surfing online greater than three hours as of late, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you did, the internet can be a lot more helpful than ever before.

 247. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 248. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity for your publish is just spectacular and that i can assume you’re
  an expert in this subject. Well with your permission allow me to
  take hold of your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thank you 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

 249. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

 250. I am not certain the place you’re getting your information, however great topic. I needs to spend a while finding out much more or understanding more. Thank you for magnificent information I was on the lookout for this info for my mission.

 251. very nice publish, i actually love this website, carry on it

 252. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 253. What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this web page, and paragraph is genuinely fruitful designed for
  me, keep up posting these types of posts.

 254. Dead composed subject material, Really enjoyed looking through.

 255. You actually make it seem really easy together with your presentation however I in finding this matter to be actually something which I believe I might never understand. It seems too complex and extremely large for me. I’m having a look forward to your next post, I will attempt to get the hang of it!

 256. I haven¦t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 257. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did then again experience several technical issues the usage of this web site, since I skilled to reload the web site many times prior to I could get it to load properly. I had been puzzling over in case your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading cases instances will very frequently have an effect on your placement in google and could damage your quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could glance out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

 258. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük